Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundas Rasmus Dahlin är en av JVM-lagets viktigaste spelare. Arkivbild.

Montén hoppas på NHL-bonus

Succéforwarden Jesper Bratt, New Jersey, kommer inte loss till junior-VM. Det kan ändå bli NHL-förstärkning i form av förra årets poängkung Alexander Nylander.

Nylander har fått höstsäsongen förstörd av en skada och gjorde för en tid sedan comeback i Buffalos farmarlag Rochester. På åtta matcher har den 19-årige forwarden gjort fyra poäng, ett mål och tre assist.

Skulle han inte bli uppkallad till NHL-laget den närmaste tiden kan han bli släppt till JVM som avgörs på Nylanders hemmaplan i Buffalo den 26 december–5 januari.

I så fall en oväntad jätteförstärkning. Hade det inte varit för skadan så hade Nylander förmodligen varit bofast i NHL vid det här laget.

- Vi har ställt en fråga och det är där vi är. Han har precis kommit i gång och vi vill inte stressa fram något beslut. Ska han spela JVM så ska organisationen och framför allt spelaren känna att det är rätt, sade Montén.

Borta tidigt

Att New Jersey skulle säga nej till att släppa Jesper Bratt, som spelade i förstakedjan i senaste matchen, kom inte som någon överraskning.

- Han har gjort en fantastisk säsong och det kändes ganska tidigt som att han var borta.

Tomas Montén tar med sig 26 spelare till träningslägret i Kanada, avresa nästa fredag, inför JVM. Till turneringsstarten ska tre spelare bort, förmodligen en back och två forwards.

Sverige tillhör som vanligt förhandsfavoriterna, men har missat medalj och blivit fyra de tre senaste åren. Montén jämför årets lag med fjolårets:

- Backsidan är lite annorlunda, det är fler backar som spelar stora roller i sina klubblag än i fjol, medan det är tvärtom bland forwards. I fjol hade vi fler som spelade 20 minuter varje omgång i SHL, i numerärt under- och överläge. Där har vi inte samma bredd i år.

Omsvärmad Dahlin

I truppen sticker Frölundas supertalang Rasmus Dahlin ut på backsidan. Dahlin jagar ju också en OS-plats med Tre Kronor.

Bland forwards är SHL:s poängkung Elias Pettersson, Växjö, och Frölundas Lias Andersson – som inledde säsongen i New York Rangers – profilerna.

Dahlin, 17, är favorit till att som andre svensk genom tiderna, efter Mats Sundin, gå först i NHL-draften nästa sommar. Han kommer att bli omsvärmad av nordamerikanska journalister när det gäller just det – ett potentiellt störningsmoment.

- Vi ska ge honom förutsättningarna att lägga undan det på ett bra sätt. Någonstans har vi lite erfarenhet från det där och vi ska spela en VM-turnering, det är det vi ska fokusera på. Givetvis har Rasmus erfarenhet från i fjol och med facit i hand kanske det var smart att ta med honom då, säger Montén.