"Jag har lite revanschsug efter en säsong som inte riktigt gick som jag hade velat", säger André Myhrer.
"Jag har lite revanschsug efter en säsong som inte riktigt gick som jag hade velat", säger André Myhrer.

Myhrer fortsätter – med specialupplägg

OS-guldmedaljören André Myhrer förlänger karriären med en sista säsong, med målet att nå tio världscupsegrar. En förutsättning för att fortsätta var att få ett specialupplägg, med färre resor.

ANNONS
|

Förra året tog han OS-guld i Pyeongchang. Men efter den gångna vinterns misslyckade VM på hemmaplan visste inte André Myhrer om han orkade fortsätta. Nu har han bestämt sig, och VM-besvikelsen är ett av skälen till att han kör en avslutande världscupsäsong.

- Jag har lite revanschsug efter en säsong som inte riktigt gick som jag hade velat. Det är lite märkligt nästan, men jag måste erkänna att jag hade svårare att tagga till efter OS-guldet trots att jag hade ett VM på hemmaplan att se fram emot. Nu kanske jag kan bli lite peppad istället av att veta att jag kan bättre, säger André Myhrer.

ANNONS

Öronmärkta tränare

Han blir tillsammans med storslalomveteranen Matts Olsson ankare i ett litet svenskt alpint A-lag på herrsidan. Endast Mattias Rönngren och Kristoffer Jakobsen får plats i tekniklaget. Dessutom finns ett fartlag med två åkare, Alexander Köll och Felix Monsén.

För Myhrer blir det dessutom ett något flexibelt träningsupplägg, där han inte kommer att följa med på alla landslagsläger. Att slippa vara borta så mycket från familjen var en förutsättning för att tvåbarnspappan skulle fortsätta.

- Jag kommer att ha två tränare och en servicekille runt mig, som kommer att vara med mig hela vägen. Då blir det lättare att lägga upp det på ett bra sätt. Vi kommer till exempel inte att åka till Nya Zeeland (landslagets försäsongsläger) utan stanna kvar i Europa och köra på här. Fördelen är att jag dels kan få ut så mycket som möjligt av träningen varje dag, och dels att jag slipper de här långa resorna som innebär att jag är borta i tre–fyra veckor i sträck.

Tuff målsättning

Den kommande säsongen saknar stora mästerskap. För att hitta motivationen har André Myhrer därför satt upp karriärens sista resultatmål: de åtta individuella segrarna i världscupen, sju i slalom och en i parallellslalom, ska bli tio.

ANNONS

- Det är definitivt ett högt mål. Jag har väl egentligen bara vunnit två race på en säsong en gång tidigare, och det var när jag vann slalomcupen (2012, Myhrer tog tre segrar). Så det har inte hänt jättemånga gånger, det får jag erkänna.

TT

Fakta: André Myhrer

Född: den 11 januari 1983.

Bor: Hudiksvall.

Familj: Hustrun Madelene, barnen Tove och Matheo.

Klubb: Bergsjö Hassela.

Gren: Slalom.

Världscupdebut: Den 25 januari 2004 i Kitzbühel.

Främsta meriter: OS-guld 2018, OS-brons 2010, OS-fyra 2006. VM-silver i lag 2013, VM-brons i lag 2015 och 2017. Som bäst fyra individuellt på VM (2013). Seger i slalomcupen 2011–2012. Åtta segrar i världscupen. Totalt 238 världscupstarter, varav 28 slutat med pallplats.

Fakta: Alpina landslagstrupperna

Damer, träningsgrupp 1: Estelle Alphand, Åre, Anna Swenn-Larsson, Rättvik, Emelie Wikström, Sävsjö, Sara Hector, Kungsberget, Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden, Ylva Stålnacke, Kiruna, Charlotta Säfvenberg, Umeå.

Träningsgrupp fart: Lisa Hörnblad, Höga Kusten, Lin Ivarsson, Åre, Helena Rapaport, Mälaröarna, Ida Dannewitz, Uppsala.

Träningsgrupp 2: Sara Rask, Sollentuna, Elsa Håkansson-Fermbäck, Vemdalen, Michelle Kervén, Huddinge, Jonna Luthman, Åre, Hilma Lövblom, Täby, Emelie Henning, Järfälla, Liv Ceder, Sollentuna, Lisa Nyberg, Åre, Moa Boström-Müssener, Uppsala, Hanna Aronsson-Elfman, Kil.

Träningsgrupp 3: Moa Clementson, Uppsala, Hedda Martelleur, Uppsala, Julia Digerfors, Sollentuna, Melanie Dahlberg, Landskrona, Emma Sahlin, Sollentuna, Wilma Marklund, Umeå.

Herrar, träningsgrupp 1: André Myhrer, Bergsjö Hassela, Matts Olsson, Valfjället, Mattias Rönngren, Åre, Kristoffer Jakobsen, Storklinten.

Träningsgrupp fart: Alexander Köll, Landskrona, Felix Monsén, Åre.

Träningsgrupp 2: Tobias Hedström, Duved, Jesper Brändholm, Sälen, Carl Jonsson, Klövsjö, Olle Sundin, Djurgården, Gustav Lundbäck, Luleå, Tobias Windingstad, Jönköping.

Träningsgrupp 3: Lukas Karlberg, Mälaröarna, William Hansson, do, Alfred Olsson, Vemdalen, Axel Lindqvist, Sundsvall, Gustaf Lindqvist, do, William Jonsson, Klövsjö, Johan Hagberg, Avesta, Adam Hofstedt, Karlstad.

ANNONS