Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges André Myhrer, t v, och Mattias Hargin, t h, hoppas att det lossnar i schweiziska Adelboden i helgen. Arkivbild.

Myhrer om formen: "Ingen fara på taket"

De svenska slalomherrarna famlar efter formen med bara veckor kvar till VM. Ingen fara på taket, hälsar en OS-guldmedaljör.

Myhrer inledde säsongen med en tredjeplats i Levi, och blev också fyra i Oslos parallellslalom, men i övrigt har det varit snålt med topplaceringar för Sveriges slalomherrar.

Särskilt oroade verkade de dock inte vara, trots bara fyra slalomtävlingar kvar till VM i Åre.

- Det är ingen fara på taket. Det värsta man kan göra i en sådan här situation är att stressa upp sig och ta en massa dumma beslut. Jag vet att jag kan åka skidor snabbt, säger André Myhrer.

Bra dagar i Italien

35-åringen, som tog OS-guld förra året, kommer till helgens tävlingar i schweiziska Adelboden med en bra känsla, trots att han har missat att kvala in till det andra åket i de två senaste slalomtävlingarna, i Madonna di Campiglio och i Zagreb. Träningsdagarna i italienska Ponte di Legno i veckan har varit mycket bra, säger han.

- Det var inte roligt att åka hem från Zagreb redan efter första åket, när man hade kommit ner utan större misstag. Det är så klart frustrerande. Men i stället för att bryta ihop måste man bena ut vad det är som inte stämmer. Och jag tycker att vi har hittat bra delar, mycket handlar om att gå tillbaka till grunderna och nu har jag varit väldigt snabb på träningen igen.

Mattias Hargin hade fram till Zagreb inte alls fått det till det i vinter. Men 16:e-platsen i Kroatien var viktig, säger han.

- I slutändan blev det ett okej race, och ett steg i rätt riktning. Efter att ha gjort några sämre race har jag kanske sänkt växeln lite, för att få resultat i stället för att dra chansningar. Men ju bättre resultat man får och ju tryggare man känner sig, desto mer kan man trycka. Det kommer nog att komma successivt, säger Mattias Hargin.

Nackspärr

Kanske är det rutinen som gör att de behåller lugnet. Både Myhrer och Hargin vet hur snabbt det kan vända.

- Jag har varit med sedan 2003. Det går upp och ner. Det är ingen som är nöjd med hur resultaten har sett ut, vi hade hoppats på mer. Vi vill inte åka runt och delta, vi vill slåss om pallplatserna. Men vi har fajtats jättehårt den här veckan och hela gruppen har höjt sig enormt mycket. Jag hoppas att vi kan ta med det till helgens race, säger André Myhrer.

Den mindre rutinerade Kristoffer Jakobsen överraskade många med sin sjundeplats på OS i Pyeongchang. Men den här säsongen har han bara fått med sig ett resultat: en 15:e-plats från Madonna di Campiglio. Dessutom har han missat viktiga träningsdagar den här veckan.

- Just nu är det okej, men jag åkte på en nackspärr för ett par dagar sedan. Det var lite segt, säger Kristoffer Jakobsen.

- Men vi kämpar på. Vi har haft jättebra sparring och jagar på varandra för att få bättre tider varje åk och alla åker snabbare och snabbare. Vi har haft väldigt bra dagar, gubbarna har fått upp speeden, känns det som.