Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nadim: "Jag är snyggare än Zlatan"

Tolv år gammal flydde Nadia Nadim från Afghanistan. Nu är hon anfallsstjärna i danska fotbollslandslaget och kallas för "en dansk Zlatan".

Det finns en hel del gemensamt mellan Nadia Nadim och Zlatan Ibrahimovic, inte bara den skämtsamma tonen och den utländska bakgrunden. De är båda målfarliga anfallare, har en spektakulär spelstil och stort självförtroende och så är de frispråkiga.

- Jag kan se en liknande mentalitet, men jag kan inte jämföra mig med honom. Jag har stor respekt för Zlatan, han är en legendar, en av dem som jag ser upp till, säger Nadim i samband med Danmarks träning inför torsdagens EM-semifinal mot Österrike.

- Jag tror att jag har samma självförtroende som honom, jag tycker att det är viktigt att tro på sig själv även om ingen annan gör det. Allt startar hos dig, det är du själv som måste tända elden.

Första utlandsfödda

29-åringen är den första utlandsfödda spelaren i det danska damlandslaget.

- Jag har visat att det är möjligt och tror att fler barn kan ta steget, säger hon.

TT: Ser du dig som en förebild?

- Vad tror du? Jag tror det och jag hoppas att kunna använda det i positiv bemärkelse, att jag kan visa att man kan uppnå allt man vill här i världen. Det behövs bara hårt arbete och tro på dig själv, det har jag alltid gjort.

Försenad debut

Hennes debut i landslaget blev dock försenad. Enligt dansk lag fick hon inte ansöka om danskt medborgarskap förrän hon fyllt 18, vilket tog två år att få beviljat. Sedan krävde Internationella fotbollsförbundet att hon därefter skulle vänta fem år på debuten. Danska fotbollsförbundet lyckades skaffa dispens och 2009, som 21-åring, spelade hon sin första landskamp.

Nu är hon självskriven på topp i torsdagens startelva mot Österrike.

- Men jag var orolig inför EM för att jag kanske inte skulle hinna komma tillbaka efter en lårskada, som höll mig borta i tre–fyra veckor. Nu har jag lyckats träna på bra och är nära den nivån jag vill vara på, säger hon.

- Man har tränat i fyra år för det här och att inte vara helt redo för spel när EM började var inte lätt. Men jag har gjort det bästa av situationen.

Mål mot Tyskland

Nadim gjorde ett av Danmarks mål i skrällsegern över de regerande Europamästarna från Tyskland i kvartsfinalen (2–1).

Inför EM genrepade Danmark mot de blivande semifinalmotståndarna från Österrike och förlorade med 2–4.

- Det kommer att bli en svår match, men vi har lärt av misstaget. Österrike är väldigt bra, med tanke på att de är i EM-slutspel för första gången är det fantastiskt att de gått så här långt. De har ju bland annat slagit Frankrike och de ger verkligen allt, det blir en intressant semifinal.

Nadim spelar till vardags i amerikanska Portland och hon är snart färdigutbildad läkare. Men ytterligare några år ligger fokus på fotbollen.

- Det var ödet som ville att jag skulle spela fotboll. Det jag älskar är att man bara behöver en boll för att kunna ha kul. Det är skälet till att jag spelar och jag är så tacksam över att vara i den här situationen.