Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais och Fotbollförbundet fick delvis kammarrätten med sig. NMR:s demonstration måste nu avslutas senast två timmar före avspark i matchen mot Brommapojkarna. Arkivbild.

Nazistdemo begränsas för Gais-match

Krocken mellan nazistdemonstrationen i Göteborg och Gais möte med Brommapojkarna i superettan har blivit mindre. Kammarrätten har beslutat att demonstrationen måste avslutas tidigare, vilket ger två timmars marginal.

Kammarrättens dom inför lördagens demonstration kom på fredagen. Domstolen beslutar att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) måste avsluta sitt möte senast klockan 15. En tidigare dom i förvaltningsrätten, som är en lägre instans, angav klockan 16. Det var bara en timma före avspark i superettanmatchen mellan Gais och Brommapojkarna.

Krocken uppstod när förvaltningsrätten i sin dom angav att demonstration ska avslutas utanför Gamla Ullevi, i stället för på Gustaf Adolfs torg som polisen först bestämt. Beslutet var en del i att förvaltningsrätten förkortade demonstrationen med ungefär hälften.

Överklagade

Svenska fotbollförbundet överklagade förvaltningsrättens dom, i samråd med arrangörsklubben Gais. Nu välkomnar man att tiden för NMR:s demonstration förkortas.

- Det är väldigt positivt, säger Erik Bergkvist, klubbdirektör i Gais.

Klubbarna och förbundet hade helst sett att NMR-demonstrationen inte alls hölls nära Gamla Ullevi på matchdagen. Men det avslog kammarrätten.

- Den ändrade tiden ökar ändå vår möjlighet att genomföra ett säkert arrangemang, säger fotbollsförbundets chefsjurist Anders Hübinette.

Gratismatch

Matchen spelas med gratis inträde, och har därför väntats locka extra mycket publik. Gais har hoppats på upp till 7 000 personer.

- Publiktappet nu blir betydligt mindre än om demonstrationen slutat en timme före matchen, tror Erik Bergkvist.

Domstolarnas beslut gick ut på att NMR:s avslutande möte skulle hållas väster om Gamla Ullevi, på en plats som bestäms av polisen. I den information polisen nu lagt ut på sin sajt framgår att mötet ska hållas så långt från arenan det går på platsen, i Allén utanför Trädgårdsföreningen.