Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ska marschera i Göteborg på lördag. Arkivbild.

Nazistdemo krockar med Gais-match

Demonstrationstillståndet ändrades för att öka avståndet till Bokmässan och synagogan. I stället krockar nazistiska NMR:s planerade arrangemang nu med en Gais-match på Gamla Ullevi.

NMR (Nordiska motståndsrörelsen) vill demonstrera i centrala Göteborg på lördag. Problemet är att den planerade marschen sammanfaller med en rad andra evenemang. Bland annat pågår den årliga Bokmässan, vilket gjort att förvaltningsrätten i sitt beslut i går flyttade samlingsplatsen för den nazistiska demonstrationen.

Men på lördag firas också den judiska högtiden jom kippur, bland annat i synagogan i Göteborg. Därför flyttades även slutdestinationen – och demonstrationen riskerar nu i stället att krocka med Gais match mot Brommapojkarna i superettanfotbollen.

Ingen matchflytt

Enligt förvaltningsrättens dom ska NMR:s demonstration avslutas senast klockan 16, utanför fotbollsarenan Gamla Ullevi. Bara en timme senare är det avspark mellan Gais och Brommapojkarna.

- Det är oerhört olyckligt, det är en av de viktigaste matcherna för året för oss, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist till TT.

- Men samtidigt känner vi oss trygga med polisens arbete och den dialog vi har med dem. Så vi känner inte att det finns någon anledning att flytta matchen.

En privatperson har redan överklagat demonstrationstillståndet. Även Gais överväger att överklaga, men hoppas oavsett det trots allt på uppemot 7 000 åskådare till matchen, som har gratis inträde.

- Vi vill visa att alla är välkomna till Gais matcher, säger Erik Bergkvist.

- Det är klart att det finns en oro för publiktapp nu. Men det får vi hantera.

Kände till matchen

Enligt Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten, ingick Gais-matchen i diskussionerna. Han vill dock inte kommentera hur rätten resonerade kring krocken.

- Det vill jag inte gå in på eftersom jag då kommer in på resonemang vi förde och inte redovisade i domen. Det här är ju en sammanvägning av en rad omständigheter och de som stod i domen var de som vi ansåg var viktigast, säger han till Göteborgs-Posten.