Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Timothé Luwawu-Cabarrot med bollen under en försäsongsmatch mellan NBA-spelare från Afrika och övriga världen i augusti förra året.

NBA vill starta basketliga i Afrika

Afrika saknar en proffsliga för basket. Det vill nordamerikanska NBA ändra på, och har nu planer på en liga för hela kontinenten.

Den amerikanska basketligan NBA och det internationella basketförbundet Fiba går samman för att starta en ny liga i Afrika. Den nya ligan, som ska heta Basketball Africa League, eller Bal, ska bestå av tolv lag från ett ännu inte bestämt antal länder.

- Basketball Africa League är ett viktigt nästa steg i vår pågående utveckling av basketsporten i Afrika, säger NBA-kommissionären Adam Silver i ett uttalande under NBA:s pågående all star-helg i Charlotte i North Carolina.

Enligt Silver är även Barack Obama involverad i projektet och kommissionären säger att han haft möten med den förre presidenten.

- Han sade att han vill vara direkt involverad i projektet. Han förstår de ekonomiska möjligheterna i Afrika och han är ett stor fan av sporten, säger Silver enligt USA Today.

Kval till den nya ligan kommer att inledas senare i år, med lag från bland annat Angola, Egypten, Nigeria, Rwanda och Sydafrika. Inget land kommer att få ha mer än två lag. Exakt när ligan kan starta är inte fastställt.

Förutom Bal utlovar NBA och Fiba finansiell hjälp till infrastruktur, tränare, domare och träningsanläggningar över hela kontinenten, skriver Reuters.

NBA går dock inte in i projektet med helt altruistiska intressen. I paketet ingår även tjänster som ska göra det lättare för presumtiva afrikanska konsumenter av den nordamerikanska basketen att titta på NBA.