Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson under landslagets första pressträff i Seefeld.

Nilsson: "Fyra otroligt roliga veckor"

Låret brast i Estland, och med det drömmen om VM. Fyra veckor senare står Stina Nilsson på något sätt ändå redo att slåss om VM-guldet i Seefeld.

Med två dagar kvar till skid-VM hade Stina Nilsson i normala fall suttit på presskonferensen som den stora stjärnan, den som ska plocka hem de svenska medaljerna. Nu sitter hon på samma ställe och låter i stället mest lycklig över att alls vara på plats.

- Jag är supersuperglad att vara här, jag njuter till fullo, säger Stina Nilsson.

Den 19 januari fällde hon sig över mållinjen i semifinalen i Otepääs världscupsprint. Dagen därpå kunde hon knappt knyta skorna. 25-åringens finish hade orsakat en bristning i höger lår som med största sannolikhet skulle stoppa henne från VM.

- Det låter så ynkligt. Men det var kämpigt. Första dagarna var det väldigt, väldigt mörkt. Då kändes det långt borta, säger Nilsson.

Optimistisk från start

Hon lät tårarna torka snabbt. Sedan struntade hon i prognosen.

- För mig har det varit fyra otroligt roliga och utvecklande veckor. Jag har varit optimist hela tiden. Jag har gått in med inställningen att jag gör en rehab för att jag ska kunna stå på start, jag är otroligt glad att jag är så hel att jag kan starta.

Den snabba och oväntade tillfriskningen har fått kritiker att tissla om att Sverige överdrev skadans omfattning för att sänka pressen på Nilsson.

- Det har vi inte gjort för fem öre, svarar landslagschefen Rikard Grip snabbt.

- Hon har gjort en otrolig resa tillsammans med det medicinska teamet. Det fanns ingen mörkning i de orden som vi gick ut med. Då trodde vi att det skulle vara i princip omöjligt, men nu står hon här.

"Har ingen aning"

Seefeld är en typisk liten skidby, inklämd i en dalgång i österrikiska Tyrolen. Här har Nilsson varit sedan i fredags och får trots "matchovanan" finna sig i att vara en av de stora guldfavoriterna. Före skadan hade hon trots allt fyra raka segrar i världscupen.

- Det är svårt, för det går inte att simulera tävlingen även om man försöker, för det blir ändå någonting annat. Jag är ganska spänd på var jag står, för jag har ingen aning, säger Stina Nilsson.

Tillsammans med Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Hanna Falk utgör hon det svenska sprintlaget på damsidan, ett lag där samtliga har medaljpotential men där framför allt Nilsson och Dahlqvist har radat upp toppresultat under vintern.

Nilsson skulle inte ställa sig på startlinjen om hon riskerade att slå upp skadan. Men på frågan hur hon gör om det i VM-finalen, precis som i Otepää, blir en hundradelsstrid över mållinjen, svarar hon:

- Då fäller jag med vänster.