Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Längdstjärnan Stina Nilsson (tvåa på bilden) vann den totala sprintvärldscupen. Arkivbild.

Nilsson historisk i Quebec: "Otroligt stolt"

Stina Nilsson vann Quebecs världscupsprint och blev historisk. 25-åringen säkrade totalsegern i sprintcupen och blev därmed första svenska kvinna att vinna en totalcup i längdskidåkning.

Stina Nilsson har slutat tvåa i sprintcupen två år i rad.

Båda gångerna har hon fått ge sig för norska stjärnan Maiken Caspersen Falla, som lagt beslag på titeln de senaste tre åren.

Men nu är tronskiftet ett faktum.

Inför helgens avslutande minitour i Quebec, Kanada, hade Stina Nilsson, som skadade sig innan VM men som kom tillbaka och tog tre medaljer på mästerskapet i Seefeld, ett försprång på 33 poäng före Falla och behövde "bara" en 14:e plats för att knipa totalsegern i sprintcupen.

Vann knappt

Men Nilsson gjorde det klart bättre än så under fredagen. 25-åringen imponerade sig fram till finalen där det blev en stor svensk succé med tre pallplatser av tre möjliga. Nilsson vann knappt före tvåan Maja Dahlqvist och Jonna Sundling blev trea. Den fjärde svenskan i finalen, Frida Karlsson, som gjorde världscupdebut i sprint, blev femma.

Maiken Caspersen Falla slutade fyra och Sadie Bjornsen, USA, sexa.

"Svåra förutsättningar"

- Det var svåra förhållanden. Vinden var så stark så det var svårt att hitta en perfekt taktik, men jag ville gå hårt i sista backen och gjorde det, jag är så glad, sade Stina Nilsson i segerintervjun i SVT och lade ut texten kring den historiska sprintcupsegern i en intervju med Expressen.

- Det har varit ett stort mål under säsongen, jag är stolt över att jag lyckades knyta ihop säcken, sade Nilsson.

Längdstjärnan fick en pangstart redan i kvalet, och var där endast slagen av Sundling. Redan i och med avancemanget från kvartsfinalen säkrades segern i sprintcupen.