Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson har vunnit fyra av sex sprinttävlingar i världscupen den här säsongen. Arkivbild.

Nilsson jagar ny seger: "Får inte slappna av"

Skid-VM närmar sig och Stina Nilsson har kanske aldrig varit bättre. Med fyra raka segrar är hon inför lördagens världscupsprint i Otepää den som alla vill slå.

I premiären i Ruka snubblade Stina Nilsson på upploppet. Veckan därpå, i Lillehammer, snuvades hon på segern av landslagskompisen Jonna Sundling.

Men efter det har Nilsson varit helt dominant i världscupens sprinttävlingar. Under en säsong där de svenska sprintdamerna imponerat stort överlag, har 25-åringen ändå varit i en klass för sig.

Regn mot sol

Hon går in till lördagens klassiska sprint i estländska Otepää med fyra raka segrar i ryggen, och är givetvis storfavorit på nytt.

- Det är kul att vara tillbaka i Otepää, det var några år sedan sist. Det har varit jättefint väder här och jättefina spår, riktig skidpropaganda jämfört med hur det var i Dresden (förra helgen) när det regnade varje dag, säger Stina Nilsson.

Två sprinttävlingar återstår inför VM i Seefeld: Otepää och Lahtis den 9 februari. Den senare går, precis som VM-sprinten, i fristil. Men åkstilen verkar inte spela någon större roll för Nilsson, som vann OS-guld i klassisk sprint förra året och som har vunnit fyra av fem fristilssprintar den här vintern. Hon kommer om inget oförutsett sker gå in i VM som guldfavorit.

TT: Känner du dig på en högre nivå nu jämfört med tidigare?

- Jo, men jag tror nog att jag har en annan jämnhet i år. Det känns i alla fall så, säger Stina Nilsson.

Inga prestationsmål

Samtidigt vet hon att det finns en fara i att känna sig nöjd.

- Visst kan man ha en bra trygghet i att man har en hög kapacitet men i just sprint så får man aldrig slappna av även om man känner att man har styrkan. Man måste verkligen vara med på allt som sker och det gäller verkligen att inte bli för bekväm för då tror jag att man tappar det. Så det gäller att jag är på tårna även i morgon, säger Nilsson inför lördagens sprint.

TT: Har det gått bättre än förväntat den här säsongen?

- Jag har inte haft några förväntningar på vad jag ska prestera, det är mer att jag har förväntat mig att få ut min kapacitet. Att det ska svara bra när jag tävlar, det är det som har varit målet och det har jag ju uppnått. När allting stämmer så är det ju väldigt kul att det även kan leda till seger.

Lördagens sprint inleds med kval klockan 10.30 och fortsätter med finalpasset klockan 12.55.