Norén: "Det känns helt otroligt"

Europa är ute efter att återta Ryder Cup-bucklan från USA. Alex Norén är en av fem europeiska debutanter – och blir samtidigt den tionde svensken som får spela golfklassikern.

ANNONS
|

Det är ett till stora delar rutinerat Ryder Cup-gäng som kliver upp på tee när Europalaget inleder tisdagens träningsspel i den franska höstsolen på Le Golf National. Henrik Stenson, Sergio García och Justin Rose har alla varit med vid ett flertal tillfällen – men för Alex Norén är det första gången.

Och han njuter av att kunna bocka av en av karriärens stora milstolpar.

- Det känns som ett steg längre än jag någonsin har varit, att få vara med här. Pojkdrömmarna kanske handlade ännu mer om majors, men det här är ett bevis på vad man har gjort. Man har kommit upp och spelat i de här stora tävlingarna – och nu får man chans att lira här. Det känns helt otroligt, säger Norén när TT får en kort pratstund samtidigt som han skriver autografer under inspelsvarvet.

ANNONS

Etablerad i eliten

Senast en svensk debuterade i Ryder Cup var 2010, när Peter Hanson var med i det segrande laget på Celtic Manor i Wales. Nu blir Alex Norén nummer tio i raden av blågula Ryder Cup-spelare och för att vara en nykomling är den 36-årige stockholmaren trots allt relativt erfaren.

Sedan succéåret 2016, då Norén vann fyra gånger på Europatouren, har han mer och mer etablerat sig i den absoluta världseliten. I år har det blivit flera topplaceringar i USA och i British Open var Norén, för närvarande rankad 18:e i världen, med och slogs i toppen ända in på slutrundan.

"Inte så nervöst"

Årets enda seger? Den kom i Open de France – på just Ryder Cup-banan strax sydväst om Paris.

- Det känns inte så nervöst än och det är skönt att komma ut och känna sig hemma på en golfbana. Det är mycket nytt ändå med Ryder Cup, så skönt att inte banan också är ny.

Ryder Cup inleds på fredag med spel i bästboll och foursome. USA är regerande mästare efter segern på Hazeltine för två år sedan.

ANNONS
Saint-Quentin en Yvelines, TT:s utsände

Fakta: Svenskar i Ryder Cup-historien

Alex Norén blir den tionde svensken som spelar Ryder Cup. Joakim Haeggman var först ut och Henrik Stenson är den flitigaste Ryder Cup spelaren – i år är han med för femte gången. Alla svenskar:

Joakim Haeggman (1993)

Per-Ulrik Johansson (1995, 1997)

Jesper Parnevik (1997, 1999, 2002)

Jarmo Sandelin (1999)

Pierre Fulke (2002)

Niclas Fasth (2002)

Henrik Stenson (2006, 2008, 2014, 2016, 2018)

Robert Karlsson (2006, 2008)

Peter Hanson (2010, 2012)

Alex Norén (2018)

Fakta: Lagen i Ryder Cup

Europa: Justin Rose, Tommy Fleetwood, Paul Casey, Tyrrell Hatton, Ian Poulter (alla England), Alex Norén, Henrik Stenson (båda Sverige), Jon Rahm, Sergio García (båda Spanien), Rory McIlroy (Nordirland), Francesco Molinari (Italien) och Thorbjørn Olesen (Danmark). Fem spelare är debutanter: Fleetwood, Hatton, Norén, Rahm och Olesen.

USA: Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas, Bryson DeChambeau, Rickie Fowler, Jordan Spieth, Tiger Woods, Bubba Watson, Patrick Reed, Webb Simpson, Tony Finau och Phil Mickelson. Tre spelare är debutanter: Thomas, DeChambeau och Finau.

ANNONS