Norén: "Mer nervöst och spänt än vanligt"

Att kliva upp på första tee i Ryder Cup har fått många stjärnor att darra genom åren. Alex Norén har i alla fall en föraning om vad som väntar i debuten.

ANNONS
|

Det ryms cirka 6900 åskådare på den rekordstora läktare som står bakom det första hålet på Le Golf National. Kanske inte så mycket att skryta med om man jämför med läktarväggarna i fotbollstempel som Camp Nou och San Siro, men på en tajt golfbana känns det maffigt.

På fredagen kommer läktaren vara packad av sjungande fans. Då kan det vara lätt att känna sig lite liten om man står där nere på tee och ska slå sitt första utslag någonsin i Ryder Cup.

- Jag har aldrig varit med förut, så det är svårt att säga hur det kommer kännas. Men när man ser läktarna... Det kommer bli otroligt mycket folk och otrolig stämning. Det känns både nervöst och spännande, säger Norén inför debuten i Ryder Cup.

ANNONS

Han vann Open de France på samma bana i somras. Men det är en helt annan sak att nu vara tillbaka för klassikermötet mellan Europa och USA.

- Det är stor skillnad att komma hit och spela för mig själv. Då spelar det ingen roll för någon annan hur jag spelar, det är väl bara caddien som bryr sig. Nu är det lite annorlunda och väldigt fokus på resultatet. Och Ryder Cup har ju bara blivit större och större.

Många frågor

Den 36-årige stockholmaren har inför debuten utnyttjat möjligheten att prata med de spelare och kaptener i Europas lag som har Ryder Cup-erfarenhet sedan tidigare. De är också Europas uttalade strategi att inte sätta ihop två rookies i fredagens parspel, vilket Norén tackar för.

- Eftersom allt är lite nytt vill man ha någon som har varit med lite förut, som vet känslorna och kan snacka om det. Hur kände du första gången? Ville du för mycket eller för lite? Allt det här, de vanliga frågorna. Man vill mycket och man vill bevisa för sig själv att man kan prestera på högsta nivå när man väl behöver, säger han.

ANNONS

"Största press"

En som har varit med förr är sommarens British Open-vinnare Francesco Molinari. När italienaren vann spelade han med Tiger Woods under sista dagen, men han menar att den press som man upplever i Ryder Cup är mycket större.

- Ni kommer inte att tro mig, men det är inte ens nära. Carnoustie (där han vann British Open) var inte nära Medinah (där han var med och vann Ryder Cup 2012) på något sätt. Det är svårt att tro, men det är förmodligen för att du spelar för ett lag och i vårt fall för en kontinent, säger Molinari.

- Det här är det högsta adrenalin och största press du någonsin kommer att känna på en golfbana.

Alex Norén – som vilar på förmiddagen och ser ut att få debutera i foursome tillsammans med Sergio García på eftermiddagen – är härmed förvarnad.

ANNONS
Saint-Quentin en Yvelines, TT:s utsände

Fakta: Siffror om Ryder Cup

Tävlingen spelas fredag till söndag och avgörs i år för 42:a gången, på Le Golf National utanför Paris.

Förväntad publik: 270000 under hela veckan (inklusive inspelsdagarna).

Kapacitet på läktaren vid första tee: 6900 åskådare.

Tv-tittare i världen: 620 miljoner hushåll per dag.

Ackrediterade journalister: 920.

Fakta: Debutanterna i Ryder Cup

Europa: Tommy Fleetwood, England, Tyrrell Hatton, England, Alex Norén, Sverige, Thorbjørn Olesen, Danmark, Jon Rahm, Spanien.

USA: Bryson DeChambeau, Tony Finau, Justin Thomas.

ANNONS