Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får de isländska fansen fira ett VM-avancemang? Arkivbild.

Nordiska avgöranden stundar i VM

Nu ska Sveriges nordiska grannländer Danmark och Island möta sitt öde i fotbolls-VM. Avancemang eller uttåg, det står på spel.

Tisdagen bjuder på två olika scenarier för de nordiska lagen. För Danmark, tvåa i grupp C, är läget lovande trots att laget möter Frankrike. Dansk vinst säkrar gruppsegern, medan oavgjort säkrar avancemang till åttondelsfinal som tvåa. Även förlust kan räcka för förbundskapten Åge Hareides mannar, men då krävs det hjälp från matchen mellan Australien och Peru.

- Om du ställer in spelarna på att det räcker med en poäng så tror jag att du kan få in en passivitet i laget. Men det är klart att vi vet att det är nog med en poäng, så därför kanske organisationen blir lite annorlunda, säger Hareide på Danmarks presskonferens inför matchen.

"Vi är optimister"

För islänningarna är läget något svårare. Laget är trea i grupp D med bara en poäng, bakom tvåan Nigeria (tre poäng). Island möter ettan Kroatien som är klara för avancemang, men fortfarande behöver en poäng för att säkra förstaplatsen. Samtidigt är det fjärde laget i gruppen ingen duvunge, precis. Lionel Messis kritiserade Argentina kommer att göra allt för att sno andraplatsen.

- Vi är optimister oavsett vad. När det är Eurovisionsfestivalen tror vi alltid att vi ska vinna, trots att vi aldrig gör det. Det är samma sak här. Vi tror att vi kommer att vinna alla matcher, säger Islands förbundskapten Heimir Hallgrímsson.

"Inte bra för oss"

Island behöver göra just det, vinna mot Kroatien – samtidigt som Nigeria inte vinner mot Argentina – för att ha chansen att gå vidare. Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic har pratat om att rotera i startelvan, vilket kan vara till Islands fördel. Eller?

- Det är inte bra för oss. Det låter konstigt, men då ställs vi mot spelare av högsta kvalitet som alla är motiverade att slå sig in i förstaelvan, säger Hallgrímsson.