Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska stjärnan Therese Johaug tvingades se Sverige fira VM-guldet på stafetten efter att hon förlorat spurtduellen mot Stina Nilsson.

Norge medger: "Med facit i hand blev det fel"

Norge valde överraskande att sätta Therese Johaug på sistasträckan i VM-stafetten, i stället för den förväntade andra. En taktik som emellertid sprack.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip var säker på sin sak.

- Vi tror att det kommer att gå väldigt fort på andrasträckan, det finns en norska som antagligen kommer att sätta farten där. Och vi har en tjej i fantastisk form som verkligen ser fram emot den utmaningen, sade Grip när han på onsdagen meddelade att Frida Karlsson skulle ta hand om andrasträckan i torsdagens VM-stafett.

Grip, och de flesta andra, förmodade att norskan i fråga väntades vara Therese Johaug, som tog sitt andra raka VM-guld när hon vann tisdagens 10-kilometerslopp.

"Visste det skulle bli svårt"

Men i stället blev det alltså Ingvild Flugstad Østberg som blev Norges val på andrasträckan – och på slutsträckan spurtade Stina Nilsson ned Johaug i guldkampen.

- Vi visste att det skulle bli väldigt svårt. Vi trodde att hon skulle kunna avgöra före upploppet, men det blev lite vanskligt sett till hur sistasträckan blev. Med facit i hand blev det fel, säger norske landslagstränaren Geir Endre Rogn om valet av Johaug på avslutningen.

"Alltid smärtsamt"

Ingvild Flugstad Østberg gjorde förvisso inte bort sig på andrasträckan. I stället var det på tredjesträckan, där Astrid Uhrenholdt Jacobsen inte kunde ta rygg utan tappade 20 sekunder när Charlotte Kalla tryckte på, som grunden till den norska guldmissen lades.

- Det är alltid smärtsamt att se när det blir på det sättet efter att ha gett allt, säger Geir Endre Rogn.