Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madelen Janogy och Olivia Schough under VM-träningen i Rennes.

Nu har också Janogy fått se sitt "Messi-mål"

Särskilt mycket sömn blev det inte. Men vad gör det när man dagen innan frälst Sverige med ett "Messi-mål" i VM-debuten.

Att Madelen Janogy hade svårt att somna efter drömmålet mot Chile kan man förstå.

Men någon trötthet syntes inte till dagen efter succéinhoppet och 2–0-segern mot Chile.

Janogy strålade när hon mötte medierna efter landslagets träning i Rennes.

- Det var tufft att somna, det var många som hade hört av sig och många som hade skrivit, säger Janogy.

Hon har fortfarande svårt att ta in vad hon gjort – att det var henne det mesta handlade om efter Sveriges premiärmatch. Att det är hennes mål som man kan se överallt.

"Jättefint mål"

Direkt efter matchen hade hon själv dock inte sett målet. Det har hon nu.

- Jag har sett det några gånger. Det är ett jättefint mål, jag får till en jättebra träff, säger Janogy som också får frågan om det var lite av ett "Messi-mål".

- Haha ja... Lite så, säger hon.

Hennes resa har dragits några gånger nu. Hur hon först som elvaåring började med fotboll i hemorten Falköping, och via ett par år i Mallbacken kom till Piteå där hon fick sitt stora lyft och var med och förde klubben till sitt första SM-guld i fjol. Hur hon debuterade i landslaget så sent som i januari i år och senare togs ut som en VM-joker av Peter Gerhardsson.

Hur hon avgjorde VM-genrepet mot Sydkorea när hon hoppade in och på tilläggstid satte sitt första landslagsmål och fortsatte med att ta över showen i Rennes genom att, som inhoppare, först vara delaktig i 1–0-målet mot Chile och sedan trycka dit ett drömmål själv.

Vill vara en förebild

Hon brukar prata om hur lätt hon har haft att komma in i landslaget, och hur viktigt det är för henne att känna sig trygg för att kunna spela bra. Och när det nu är henne som alla vill prata med efter Sveriges match, och hon som stjäl de flesta rubriker, ser 23-åringen bara hur bekväm ut som helst.

- Det är ju speciellt. Man är inte van riktigt, men det är såklart jättekul. Det är många som hört av sig och bryr sig, säger Janogy, som inte hunnit läsa alla gratulationer än.

Janogy, med en pappa från Mali, är den första spelaren i damlandslaget med afrikanska rötter, något hon inte hade koll på innan Aftonbladets fotbollsjournalist Erik Niva uppmärksammade det i ett inlägg på sociala medier. Hon hoppas att hennes berättelse kan inspirera andra.

- Om jag kan vara en förebild så vill jag verkligen vara det. Också med tanke på min resa, att jag började ganska sent och att jag varit in och ut i landslaget – att man kan ta olika vägar för att ta sig hela vägen. Det är mitt budskap som jag vill föra vidare till unga tjejer.

Reser till Nice

Sverige har lämnat Rennes och VM-äventyret fortsätter nu i Nice på franska Rivieran. Där väntar Thailand på söndag i nästa gruppspelsmatch, en motståndare som lär ha ett stukat självförtroende efter förlusten med sanslösa 0–13 mot USA.

Då kommer Janogys kanske största supporter, hennes tvillingsyster, att vara på plats.

- Det betyder jättemycket, pappa kommer också och mina andra syskon också, säger Janogy.