Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Svenssons seger i Gällivare var ett stort glädjeämne för sprinttränaren Ola Rawald.

Nu ska svenska sprintherrarna lyfta

En vecka kvar i till världsupstarten. Då levererar den svenske sprinttränaren Ola Rawald ett tydligt besked:

Inför fjolåret gjorde Ola Rawald comeback som tränare för det svenska sprintlaget. Mannen som för drygt tio år sedan byggde upp och utvecklade det gyllene svenska sprintlaget på herrsidan.

Nu skulle Ola Rawald, tillsammans med Lars Selin, återskapa ett svenskt sprintlag av toppklass.

Resultatet säsongen 2016/17 blev ett misslyckande. Bäste svensk i totala sprintcupen blev Teodor Peterson med en tolfte plats.

Skördetid

Nu är det meningen att landslaget ska skörda efter fjolårets arbete.

- I fjol hängde vi bra med fram till årsskiftet, sedan tappade vi. Åkarna hade inte tränat tillräckligt bra, säger Ola Rawald.

Han berättar om situationen våren 2016 när Ola Rawald och Lars Selin tog över ett lag med stora sjukdomsproblem där det också förekom harpest.

- Det var stora problem som sedan påverkade hela säsongen, trots att vi snabbt lade om rutinerna. Nu har vi haft ytterligare ett år bakom oss där åkarna direkt kom bra in i försäsongsträningen. Hittills har alla herråkarna i sprintlaget varit friska och tagit åt sig av träningen bättre. Det måste ge resultat, menar Ola Rawald.

Perfekt start

I Gällivare kunde han konstatera att laget också fick en bra start med dubbelseger genom Oskar Svensson, Teodor Peterson.

- Det var en perfekt start. Samtidigt såg vi också att Calle Halfvarsson var stark i dag. Han hade problem med vallning och skidval och missade därför finalen.

Ola Rawald säger att Calle Halfvarsson kommer att få extra nytta av den sprintorganisation och förberedelser som landslaget erbjuder under världscup och OS:

- Inför sprinttävlingarna i landslaget att ha en tydlig tråd och plan över hur Calle och de andra i laget ska ha det under och mellan toppen. I min värld är Calle Halfvarsson lika bra som dagens vinnare, säger Ola Rawald.