Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maja Dahlqvist (på bilden) och Stina Nilsson fullbordade den svenska succéhelgen i Dresden.

Ny sprintsuccé: "Precis som vi ville ha det"

Tre svenskor på pallen individuellt och dubbelseger i stafetten i Dresden. Sverige dominerar sprinten i världscupen.

Svensk sprintåkning på damsidan mår ypperligt.

Det går inte att säga annat efter att Sverige, dagen efter en trippel (Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling) på pallen i den individuella sprinten, kom etta med förstalaget och tvåa med andralaget i sprintstafetten i Dresden.

TT: Har svensk sprintåkning någonsin haft en lika bra världscupshelg?

- Jag tror inte det. Vi blev ju historiska igår med trippeln. Så det var fint att få följa upp det i dag, säger Stina Nilsson, som tillsammans med Maja Dahlqvist åkte i det segrande förstalaget,

"Väldig trygghet"

Nilsson, för ovanlighetens skull i rollen som första startande i laget, krattade för segern när hon gav Maja Dahlqvist en ledning efter att ha spräckt upp fältet inför sistasträckan.

- Det blev precis som jag ville ha det. Jag fick gå hårt på sista varvet och kunde växla till Maja. Jag hade en väldig trygghet i att hon kunde förvalta det på ett bra sätt, säger Nilsson, som kan tänka sig en förstasträcka även på ett VM.

- Det var kul. Jag är öppen för att åka vad som helst jag blir uttagen till.

TT: Var det ändå nervöst när du lämnade över till Dahlqvist?

- Absolut. Framförallt var det väldigt tajt då. Många tuvor och många stavar som kan ryka.

Trivs i Dresden

Maja Dahlqvist gick i liknande tankebanor när hon tog över stafettpinnen.

- När det är en sådan tajt bana så blir det lite adrenalin. Det blir aldrig lugnt förrän man går över mållinjen. Men hon (Nilsson) gav mig helt klart ett bra utgångsläge inför sista sträckan, säger Dahlqvist.

En krånglig, och dagen till ära ganska grön och gräsbefläckad, bana till trots var det en stadsbana som Dahlqvist kände väl till efter att ha vunnit sprintstafetten i staden även i fjol, då med Ida Ingemarsdotter.

Att släppa förbi norska förstalagets ankare Maiken Caspersen Falla på vägen mot avgörandet fanns med i den taktiska beräkningen. För när Dahlqvist senare tog tillbaka ledningen, en bit från mål, så släppte hon den aldrig igen.

- Både jag och Stina fick loppen precis som vi ville ha det. Det var kul, säger Dahlqvist.

Norsk herrdubbel

Bakom succéduon tog Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling i det svenska andralaget andraplatsen efter målfoto. Det norska förstalaget kom trea med USA på fjärdeplatsen.

På herrsidan valde Sverige att lämna de flesta A-landslagsåkarna hemma efter Tour de Ski och gav chansen åt några nya namn. Gustaf Berglund och Johan Häggström tog sig till finalen i sprintstafetten och höll sig väl framme tills Berglund föll på den näst sista sträckan. Svenskarna slutade åtta. Det blev norsk dubbelseger.

Det andra svenska laget med Gustav Nordström och Teodor Peterson slogs ut i semifinal.