Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Jakobsen nöjd sjua i OS-slalom.

Ny stjärna tändes i skuggan av Myhrers guld?

Såja! I skuggan av André Myhrers största stund nådde en 23-åring sin största framgång som åkare. Kristoffer Jakobsen kom sjua.

Veteranen fick till slut sitt mästerskapsguld vid 35. Såg vi samtidigt en blivande svensk slalomstjärna presentera sig i förbifarten?

Kristoffer Jakobsen gjorde sitt livs slalomtävling och det på den största internationella scenen.

Det svänger snabbt. I förra veckan tvingades han bryta storslalomen på grund av en rejäl förkylning. Istället väntade en sväng till isoleringen i ett kallt rum i "Happy Town".

Där kunde OS ha tagit slut.

Han tillhörde de sist uttagna i OS-truppen. Tanken från början var att han skulle ha rollen som reserv till lördagens lagtävling. Men Jakobsen kom på benen, körde bra på träning, fick chansen – och snacka om att han tog den.

"Vilken kille han är"

Med startnummer 35 i första åket åkte han in på en tionde plats. I andra tog han tre placeringar. Precis som efter första åket sträckte han handske och stav i luften och skrek "Såja!".

När Myhrer sladdade in i målområdet jublade han igen. Nya glädjeskrik väntade när Henrik Kristoffersen körde ur som sista man och det första svenska herrguldet i Pyeongchang var ett faktum.

- Han är stark, alltså. Vilken kille han är, säger Jacobsen om Myhrer.

Hur stor förebild är han för dig?

- Är det någon man tar efter så är det André. Han är rutinerad, han är stark, han har ju allt. När det är som mest press, sätter han ned det. Det finns mycket att ta efter från André.

Betyder mycket

Uppenbarligen har Kristoffer Jacobsen snappat upp en hel del. Om honom sägs det att han har förutsättningarna att bli ett gångbart svenskt namn i världscupen. Hittills har det mest handlat om uråkningar och upprepade misslyckanden.

Inför torsdagens OS-slalom hade Jakobsen en tolfteplats i Levi 2016 som bästanotering.

- Det var tur att jag visade dem (lagledningen) att de hade sjukt fel som bara hade mig som reserv för lagtävlingen, säger han.

TT: Vad betyder det här för dig för att få det här resultatet med tanke på att säsongen varit motig?

- Det har varit extremt tufft med en hel del tuffa tankar, det ska jag inte mygla om. Jag har aldrig haft en placering på ett mästerskap tidigare. Det här betyder enormt mycket. Man har väl sett och lärt lite av gubbarna och tagit efter, lärt mig att vara lite kallare och bara åka det man kan.