Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brynäs Jesper Jensen grattas efter sitt 1–0-mål under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Mora och Brynäs.

Nya Brynäs tog femte raka segern

Nya Brynäs imponerar stort i SHL. Det fick Moras erfara när Brynäs tog sin femte raka seger, när laget åkte till Dalarna och vann med 1–0. Ändå blev detta till stora delar en mellandag på jobbet för Brynässpelarna. Det vittnar också om styrka.

Brynäs scenförändring i SHL imponerar. I höst har laget gått från att vara ett bottengäng utan självförtroende till att vara ett av ligans bästa lag sett över de 16 senaste omgångarna.

- Tidigare var vi för offensiva och tjuvade i situationer. Nu har vi börjat från början och utgått från det defensiva spelet och bygger framåt. Konstigare är det inte, säger Brynäs tränare Tommy Sjödin.

Framförallt var Brynäs avslutning i en annars ganska tråkig och händelsefattig match, om man inte gillar mycket skridskoåkning och böljande spel fram och tillbaka, något att ta med sig för Gävlelaget. Det hände inte mycket sett över 60 minuter.

Inför den sista perioden ledde Brynäs med 1–0 och lyckades på ett imponerande sätt neutralisera Moras jakt på kvittering. Främst genom att helt äga mittzon.

- Ja, den perioden är jag mycket nöjd med, annars hade väl fler chanser än Mora, säger Tommy Sjödin.

Matchvinnaren gladde

Det stämde, samtidigt som detta var en eftermiddag då Mora bara skapade tre vassa chanser på hela matchen. Då behövdes det inte mycket för att också vinna chansstatistiken.

Matchvinnare för Brynäs blev Jesper Jensen som gjorde 1–0 i slutet av första perioden. Det var kulmen av den enda gång då matchen hettade till.

Mora fick chansen att spela fem mot tre i 1.38 och skapade bara en målchans. Brynäs klarade pressen och direkt när laget blev fulltaligt utnyttjade Kevin Clark slarv i Moras försvarszon. Han slog en fin passning till Jesper Jensen, som gjorde matchens enda mål.

Tränaren Tommy Sjödin stod i båset och njöt:

- Jesper Jensen är en av killarna i laget som verkligen anammat det nya spelsättet. Han har tagit ett grymt ansvar även defensivt.

Själv minns Jesper Jensen höstens omställningsprocess i Brynäs som riktigt jobbig:

- Det var ett tufft arbete, men nu är vi ur det och tror på oss själva. I framtiden kan vi få stor nytta av det som hänt. Vi kan lätt se varningslyktorna blinka om vi går tillbaka till gamla synder. Detta ser bra ut, säger matchvinnaren.

Planerar för SHL

Mora kom ner på jorden efter två raka segrar. Men på läktaren satt Anders Forsberg, klubbens nye sportchef, och var både lugn och optimistisk inför framtiden. Han gjorde nu sin första resa till Mora i sin nya roll och har redan börjat planera för att Mora spelar i SHL även nästa säsong.

- Det stämmer. De senaste dagarna har stärkt min övertygelse att Mora kommer att hänga kvar i SHL. Trots dagens förlust är det så mycket som ser bra ut i laget, säger han.