Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helsingborgs Rasmus Jönsson slår in 2–1 mot IFK Norrköping.

Nykomlingen HIF visade klass i premiären

Anrika Helsingborg är ingen vanlig allsvensk nykomling. Det visade skåningarna inte minst i premiären när guldaspiranten IFK Norrköping besegrades med 3–1.

När Helsingborgs IF tog sitt femte och senaste SM-guld 2011 hade anfallaren Rasmus Jönsson i slutet av sommaren samma år lämnat klubben för proffslivet ute i Europa.

Förra sommaren var Jönsson tillbaka i den anrika föreningen efter sju år i Tyskland och Danmark,

Och när Helsingborg på söndagen gjorde comeback i fotbollens finrum efter två år i superettan blev 29-åringen tvåmålsskytt i premiären mot IFK Norrköping hemma på Olympia.

- Det här var kul, säger Jönsson efter 3–1-segern inför över 11 000 åskådare.

Öppet mål

Redan i den åttonde premiärminuten klippte han in 1–0 på volley på hörna. En knapp halvtimme senare rann han igenom och grundlurade bortamålvakten Isak Pettersson med en läcker förstatouch, som gav öppet mål fram till 2–1. Innan dess hade den tidigare Helsingborgsspelaren Jordan Larsson kvitterat, men hemmalagets ledning i halvtid var rättvis efter att skåningarna hade dominerat matchbilden.

- Bara för att vi kom från superettan vill vi inte gå in med en mentalitet att vi ska backa hem och bara försvara oss för att spela 0–0. Vi känner att vi har så pass bra spelare och bra lag att vi ska kunna gå ut och spela vårt spel. Vara offensiva och vinna matcherna på våra kvaliteter, säger Jönsson.

Nykomlingen Helsingborg har varit borta från allsvenskan i två säsonger, men anförs av hemvändaren och landslagskaptenen Andreas Granqvist.

- Kul att komma i gång och äntligen få spela i allsvenskan och möta ett lag som förmodligen kommer att vara uppe och kriga om guldet. Jag tycker att vi gör en jättebra prestation över 90 minuter, säger mittbacken Granqvist.

Inga jättelägen

I andra halvlek hade Norrköping mycket boll, men ett kompakt Helsingborg stod emot. I stället blev det 3–1 efter att islänningen Andri Bjarnason – skyttekung i superettan i fjol med 16 mål – nätat i den 80:e minuten.

- De har mycket boll, men de skapar inte några jättelägen, säger Granqvist.

Under EM-kvalet senast hade mittbacken lite problem med sina ljumskar.

- Det var överraskande bra, framför allt fram till 55-60 minuter. Sedan börjar jag bli lite trött i kroppen och då gör de sig påminda. Men det var bättre än förväntat, säger 33-åringen.