Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpingsanfallaren Lina Hurtig debuterade i landslaget redan 2014. Men skadebekymren har gjort att hon hittills fått nöja sig med åtta landskamper och två mål.

Nystart för Hurtig efter skadorna

Lina Hurtig har missat tre raka mästerskap på grund av skador. Men hösten har blivit en nystart i landslaget för den 22-åriga anfallaren.

Lina Hurtig ligger bra till för en plats i startelvan i VM-kvalet mot Ungern i Borås på tisdag. Men vägen från landslagsdebuten 2014 och dit har varit minst sagt krokig.

Den 22-åriga Linköpingsanfallaren såg ut att vara på väg mot sitt landslagsgenombrott redan för två år sedan. Hon blev målskytt i EM-kvalet mot Polen och hyllad som en av de "nya" spelarna som fick chansen efter det misslyckade VM-äventyret 2015 – ett VM som Hurtig själv missade på grund av skada.

Men nya skadebekymmer gjorde att landslagscomebacken blev kortvarig och även OS-silvret i Rio de Janeiro förra sommaren fick Hurtig följa via tv:n. Historien upprepade sig dessutom under årets EM, då ännu ett mästerskap gick om intet.

- Det har varit frustrerande. Det var ju inte bara det som jag missade, utan även att säsongerna inte alls blev bra heller, säger hon till TT.

- Men jag hoppas att det är över nu. Jag har haft en väldigt bra säsong i Linköping. Fått träna på, spela mycket matcher, varit skadefri. Det känns jättebra nu.

Bra kvalstart

Det blev också mål direkt i första landskampen med Peter Gerhardsson som förbundskapten och en bra svensk start på kvalet till nästa fotbolls-VM. Hurtigs 1–0 för en månad sedan lade grunden för en stabil svensk 2–0-seger på bortaplan i Kroatien, trots en gräsmatta som hade mer gemensamt med en åker än med en fotbollsplan.

- Det var en skön start med mål i första matchen. Särskild med tanke på förutsättningarna där, säger Hurtig

- Det var hemskt. Det såg inte så farligt ut på tv efteråt, men det var bedrövligt.

Nära guldet

Samtidigt har det rullat på bra även i klubblaget Linköping, som bara är en poäng från ett nytt SM-guld med tre omgångar kvar att spela. För Lina Hurtig, som tog klivet från Umeå inför den här säsongen, har det hittills blivit fem mål och lika många målgivande passningar. Dessutom blev hon tvåmålsskytt när Linköping nyligen tog sig till åttondelsfinal i Champions League.

- Vi fick ihop det ganska snabbt tycker jag. Det har gått över förväntan, det var nog inte många som trodde att det skulle gå så här bra, säger hon.

TT: Och SM-guldet känns väl ganska nära nu, eller?

- Det är nära, men det är inte där än… Men det ska gå det här. Den där poängen ska bara in, så får vi fira sedan.