Niklas Edin och hans lag är VM-guldmedaljörer.
Niklas Edin och hans lag är VM-guldmedaljörer.

Nytt VM-guld till lag Edin i curling

Regerande världsmästarna slår till igen. Svenska skippern Niklas Edin har med sitt lag tagit sitt fjärde VM-guld i curling.

ANNONS
|

Sverige besegrade Kanada med 7–2, trots att motståndarna hade stöd av hemmapubliken i Lethbridge.

Men det var en jämn match som länge stod och vägde.

- Det satt väldigt hårt åt. De fick en riktigt bra start. Vi hade några lägen, men det kändes som att marginalerna gick åt deras håll hela tiden, säger Niklas Edin om inledningen av matchen.

ANNONS

Lång väntan

De båda lagen följdes åt poängmässigt och det skulle dröja till den åttonde omgången innan den svenske stjärnskippern slog till med den näst sista stenen.

Men först blev det en lång väntan, då ett handtag på en sten gick sönder och fick repareras. "Jag uppskattar inte den här extra väntan", hördes Edin säga till kanadensarna under matchen.

- Jag har nog faktiskt aldrig varit så nervös, varken i idrott eller i något annat. Det var en lång väntan, men jag bestämde mig för att rensa skallen och tänka teknik och bara utföra det bra. Och så fick jag till det precis som jag ville, säger Edin.

"Började nästan gråta"

Resultatet var att två kanadensiska stenar försvann ur boet. Kvar fanns tre svenska, och när kanadensarna misslyckades med sista den stenen stal Sverige två poäng, och matchen hade vänt.

När Sverige sedan fick med sig ytterligare tre poäng i följande omgång var matchen över.

- Det känns fantastiskt. Jag tror att det här är den bästa (vinsten). Jag började faktiskt nästan gråta efter segern. Det kändes verkligen speciellt det här, för vi spelade så bra hela veckan, vi fick samma känsla som i OS-finalen, och då gick det inte vägen för oss, säger Edin till TSN efter matchen.

ANNONS

VM-guldet var Niklas Edins totalt fjärde och innebär att han är den förste icke-kanadensiske skippern någonsin att vinna två raka VM-guld.

TT

ANNONS