Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Henok Goitom (till höger) jublar med Chinedu Obasi efter sitt mål under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Sirius och AIK.

Obasi hade show: "En världsstjärna"

Målskytt i comebacken mot Braga i Europa League-kvalet i veckan. Tvåmålsskytt och framspelare två gånger om mot Sirius i återkomsten till allsvenskan. Chinedu Obasi lyfter sitt AIK – igen.

Defensiven var redan allsvenskans tätaste med endast tio insläppta mål.

Med återvändande Chinedu Obasi har AIK nu fått in spetsen man behöver för att på allvar försöka utmana Malmö FF om guldet.

- Det var Obasi och Stefanelli som var skillnaden i första halvlek och det som är extremt positivt i såna här lägen, det är att vi har en tredje kille på bänken (Henok Goitom) som vill hoppa in. Ett drömläge för en tränare, säger AIK-tränaren Rickard Norling.

Den allsvenska förlusten mot Kalmar följt av det plågsamma uttåget ur kvalet till Europa League tidigare i veckan var inför söndagens match på Studenternas ett öppet sår, lät Norling förstå efter matchen.

"Riktigt, riktigt dåligt"

Att då fullständigt krossa motståndaren Sirius – trea i tabellen inför matchen – med 4–1 var så klart en smärtlindring och en självförtroendeboost som heter duga.

Och en redig käftsmäll på succélaget Sirius.

- Vi gör en riktigt, riktigt dålig insats i första halvlek och ibland så kan man faktiskt komma undan med det och komma in med 0–0 i paus men är motståndaren för bra och straffar en – pang, pang, pang. Då är det oftast över. Obasi är en fantastisk fotbollsspelare – allsvenskans klart bästa forward i alla fall, säger Sirius assisterande tränare Thomas Lagerlöf.

- Det här var första riktiga testet i dag. Då blev det tydligt (hur mycket han lyfter laget). Det var viktigt att få ut honom på planen över huvud taget – för han var tveksam startande i och med smällen han fick mot Braga, ,säger AIK-tränaren Norling.

Obasi, som sägs ha en underkroppsskada, verkade dock inte känna av några skadeproblem alls under sin comeback i allsvenskan.

För det hann bara gå en handfull minuter innan Obasi revs ner i straffområdet och sedan själv satte bollen stenhårt i vänstra hörnet.

Efter dryga kvarten stod han i samspel med Kristoffer Olsson för framspelet till Stefanellis 2–0-kanon.

Kort innan paus gjorde Obasi även 3–0.

Mål av Goitom

När Henok Goitom bytte ut Stefanellii i andra halvlek var det – givetvis – Obasi som rutinerat bidrog med det inlägg som Goitom kunde brösta in till 4–0.

- Där såg man erfarenheten. Att ha den kylan och lägga den passningen. Nu fick alla göra mål, det är bra för konkurrensen, säger Goitom leende trots att det nu blir svårare att ta sig in i startelvan.

Obasi? Han ville mest prata om laget.

- Jag gjorde allt jag kunde för att hjälpa laget och jag är glad att vi vann. För mig är laget allt, säger nigerianen.

Kan låta klyschigt men det kommer från hjärtat, intygade Rickard Norling.

- Han är jätteduktig. Fantastisk. Genomskicklig. Och har dessutom en väldigt ödmjuk hållning till sina lagkamrater och till arbetet vilket är kanske extra viktigt när man är så duktig som han är, så att man inte är i händerna på något som spelar oss ett spratt utan tvärtom så är han en drivande faktor för hela laget.

- En världsstjärna, säger Goitom.