Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färjestads Carl Jakobsson jublade efter sitt 2–0-mål mot Luleå.

Offensivt Färjestad på väg mot serieseger

Färjestad har ett jätteläge att skaffa sig hemmaplansfördel genom SM-slutspelet i ishockey. Karlstadlaget visade att anfall är bästa försvar och vann seriefinalen mot Luleå med 3–0.

Färjestad är enda laget i SHL-ishockeyn som har gjort över tre mål i snitt den här säsongen, 163 fullträffar på 51 matcher. Luleå är ensamt om att ha släppt in färre än två mål per match, totalt 98 inför slutomgången.

När grundserieseger och hemmaplansfördel genom det stundande slutspelet stod på spel i Karlstad vann offensiven.

Färjestad nådde inte riktigt sitt snitt, men tre mål räckte gott och väl när glödhete målvakten Markus Svensson höll nollan.

”Fick gåshud”

I och med trepoängaren vinner Färjestad grundserien om laget besegrar Djurgården på torsdag, också då i Löfbergs arena.

- Med den här publiken skulle det vara jätteviktigt. Det var ett fantastiskt tryck i dag. Man fick gåshud när alla ställde sig upp i slutet, säger 3–0-skytten Joakim Nygård.

Om tabeller talar sanning är Färjestad just nu bäst i Sverige.

Anledningen?

- Speciellt vår offensiv. Vi har spetsspelare som ”Linkan” (Michael Lindqvist), Nygård, (Johan) Ryno. Men vi är nästan lika bra bakåt, säger Carl Jakobsson.

Den unge forwarden stötte in 2–0, hans fjärde SHL-mål och det klart viktigaste hittills.

- De andra tre har jag gjort på bortaplan och vi förlorade alla tre matcherna. Skönt att göra det på hemmaplan och att vi vinner. Jättekul, säger han.

Joakim Nygård längtar efter slutspelet.

- Det ska bli kul. Vi har varit riktigt, riktigt bra på slutet. Vi har bara malt på. Det känns som om vi är ett riktigt slutspelslag också. Vi har bra självförtroende och bra karaktärer, säger han.

Överraskande slarvigt

Med tanke på lagens facit inför matchen, tillsammans 24 segrar på 25 matcher, var det till att börja med överraskande slarvigt i toppmötet.

Färjestad syndade mest de första minuterna och bjöd Luleå på flera bra lägen, men närmare än Petter Emanuelssons stolpträff efter en knapp halvminut kom bortalaget inte.

Färjestad var effektivare.

När Luleå slarvade vid egen blå linje snodde Daniel Viksten pucken. Några bestämda skridskoskär senare skickade han in ett rappt skott till 1–0 och bäddade för segern.