Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Nilsson räddade 41 skott i VM-semifinalen mot USA.

Oklar status på målvaktshjälten inför finalen

Han räddade 41 skott och höll sin tredje nolla i VM. Men hur mår egentligen Tre Kronors målvaktsvägg Anders Nilsson inför VM-finalen?

Vancouvermålvakten fick pris som semifinalens bäste svensk efter Tre Kronors 6–0-seger över USA.

Det var siffror som inte speglade matchen.

Nilsson radade upp svettiga räddningar i en match där USA vann skottstatistiken med 41–20.

Han hyllades efteråt av sina lagkamrater.

- Han gör en grym match och står på huvudet, sade exempelvis tvåmålsskytten Viktor Arvidsson.

Rejält tagen

I den tredje perioden fick Nilsson mota 20 skott och såg rejält tagen ut i slutet. Spelarna har tidigare berättat om hur värmen i Royal Arena tär på dem.

Efteråt meddelades att Anders Nilsson inte skulle göra några intervjuer. När läkaren Björn Waldebäck efterfrågades avböjde han också intervjuer, men skickade ett uttalande via Feltenmark.

- Han (Anders Nilsson) behöver förbereda sig för match i morgon, få behandling, äta och dricka.

"Behöver få dricka"

Förbundskaptenen Rikard Grönborg om statusen på Nilsson:

- Det är mest att han behöver få dricka. Det är en stor kropp där ute. Jag har inte hört att han skulle vara krasslig, sade Grönborg om den 197 centimeter långe och 104 kilo tunge Nilsson.

Aftonbladet träffade Nilsson utanför arenan timmarna efter matchen. Han sade så här om hur han ska hitta kraft till söndagens final:

- Det är inget hokus pokus. Jag har resorb i flaskan jag har med mig nu. Sedan gäller det att äta och dricka mycket och få en bra nattsömn så är vi alla redo i morgon. Det är jag helt övertygad om.

Efter förra årets VM-semifinal togs målvakten Henrik Lundqvist också direkt av isen efter slutsignalen för att få behandling. Den gången visade det sig att han led av smärtor i knäet och det medicinska teamet i landslaget fick lägga allt krut på att få Lundqvist spelbar till VM-finalen mot Kanada, där han blev en av de stora guldhjältarna.

Efteråt berättade Lundqvist att han fick bedöva sitt knä för att genomföra VM-finalen.