Färjestads Marcus Nilsson, två mål och en assist, kramas om efter sitt första mål i storsegern borta mot Djurgården.

Olofsson: "Vi har skapat oro i deras lag"

För andra matchen i rad hade Färjestad kniven mot strupen – och för andra matchen i rad krossade laget Djurgården. Efter 6–1 på bortais i Globen väntar en sjunde och avgörande semifinal på hemmaplan på torsdag.

|

Färjestad kliver in till den avgörande matchen med förkrossande 14–3 i ryggen från de två senaste segrarna.

En spektakulär upphämtning i matchserien då Djurgården bägge gångerna haft chansen att avgöra och knipa en finalbiljett.

I den sjätte semifinalen kom segerrycket i den andra halvan av andra perioden.

Då gjorde Färjestad fyra mål inom loppet av 5.56 och gick från 1–0 till 5–0.

- Vi vann grundserien på vårt frejdiga spel och vi har hittat tillbaka till det och vågar spela. Då har vi ett skickligt och brett lag, sade Olofsson och fortsatte:

- När vi låg under (med 1–3) kände vi att vi är inte klara med den här säsongen. Vi har inte nått vårt max ännu och vi har mycket kvar att ge.

Två chanser

Han sköt 4–0 på straff sedan han fått två försök.

På första försöket kastades en flaska in på isen från läktarplats precis när han skulle avsluta och hemmamålvakten Robin Jensen kunde rädda. Andra försöket satte Olofsson mellan benskydden på Jensen som ersatte landslagsmålvakten Adam Reideborn som ska bli pappa.

- Det kändes som den kom in precis i skottögonblicket så det var med all rätt jag fick en chans till. Det var lite speciellt, sade Olofsson.

En annan av Färjestads förgrundsfigurer blev forwarden Marcus Nilsson som sköt två mål, 1–0 och 3–0, och spelade fram till ett. Han har gjort sju poäng på de två senaste matcherna.

"Ska inte få hända"

Första målet kom till skänks från hemmalaget. Bara 1.32 hade spelats av matchen när backen Linus Hultström missade en passning bakom eget mål och gästerna fick två man fria framför mål. Oskar Steen snappade upp pucken och gav Nilsson öppet mål.

Färjestad var snäppet bättre i första perioden, men första halvan av andra perioden dominerades av hemmalaget.

Men oskärpa från hemmalaget och storspel från Färjestads målvakt Markus Svensson gjorde att det inte blev någon utdelning. I stället kom gästernas segerryck med fyra snabba mål.

Och en ny genomklappning från hemmalaget.

- Det ska inte få ske, vi ska stå upp bättre, suckade hemmakaptenen Jacob Josefson som gjorde comeback efter tre missade matcher på grund av axelskada.

Båda lagen drabbades av skadeavbräck i sista perioden då hemmalagets Axel Jonsson-Fjällby och gästernas Linus Johansson fick bryta matchen. Johansson kolliderade med lagkamraten Jens Westin och såg groggy ut när han hjälptes av isen.

Fakta: Lagen som vänt 1–3

Fem gånger har lag vänt 1–3-underläge i matcher till seger i SM-slutspelet. Segrande lag står först:

2017: Frölunda–Skellefteå, kvartsfinal.

2015: Frölunda–Luleå, kvartsfinal.

2010: Linköping–Frölunda, kvartsfinal.

2009: HV71–Timrå, kvartsfinal.

2006: Frölunda–Linköping, semifinal.

Fakta: Så fortsätter slutspelet

Semifinal 7, torsdag 18/4: Färjestad–Djurgården (19.30).

Finalserien börjar nu på söndag, den 21/4, och Frölunda har säkrat sin finalplats. Göteborgslaget börjar på hemmaplan om Djurgården blir motståndare, blir det Färjestad så startar finalserien i Karlstad. Övriga finaldatum är 23, 25 och 27/4 samt eventuellt 30/4, 2 och 4/5.