Omöjligt AIK fick Andreas Alm bitter

Stående ovationer redan i halvtid från en publik som drömmer om SM-guld. Ett storspelande AIK körde över ett bittert Häcken med 3–0 och fortsätter leda den allsvenska tätstriden.

|

AIK:s tränare Rikard Norling hyllade sina spelare efter 3–0-segern mot tabellsexan Häcken hemma på Friends arena. Solnalagets åttonde raka seger i jakten på klubbens första SM-guld sedan 2009 kom efter tre mål på 18 minuter i den första halvleken.

- Jag sade det till spelarna att i dag kan de vara stolta över sig själva. I dag spelar de riktigt bra. Första halvlek var bland det bästa jag sett jag sett ett AIK-lag, som jag har tränat, spela, sade Norling.

Sebastian Larsson inledde målskyttet när han skruvade in en frispark i den 27:e matchminuten. Landslagsmittfältarens första allsvenska mål i karriären sedan övergången från engelska Hull efter VM i Ryssland. Målet gav extra eko hos majoriteten av de 17163 åskådarna på Friends arena som redan stod upp för att hylla den framlidne målvakten Ivan Turina, som vid varje hemmamatch hyllas i just minut 27.

Alm domarkritisk

Fem minuter efter 1–0-målet fick han chansen att bli tvåmålsskytt från straffpunkten. Men Häcken-målvakten Peter Abrahamsson räddade och höll Häcken kvar i matchen. Men bara i någon minut.

Domarteamet, med huvuddomare Kristoffer Karlsson i spetsen, noterade att Häckens Paulinho sprungit in i straffområdet för tidigt. AIK fick slå om straffen, ett beslut som skapade reaktioner hos Andreas Alm och övriga i Häcken, sedan Henok Goitom prickat dit sitt tionde allsvenska mål i år till 2–0 i 35:e.

- Jag ska vara tränarbitter och säga att om domaren är på AIK:s sida på detta sätt framöver kan jag redan nu gratulera till guld, sade Andreas Alm, som tidigare tränat AIK, på presskonferensen efter matchen och räknade upp flera situationer där han hade synpunkter på domarens insats.

Formstarka Häcken, som vunnit sina tre senaste matcher med en total målskillnad på 13–0, hade svårt att komma åt AIK matchen igenom. Hisingslaget misslyckades till och med på en indirekt frispark, som dessutom fick slås om, i inledningen av andra halvlek.

- Det är omöjligt att vinna mot AIK som de är just nu, mot publiken, mot oss själva som inte är bra och sedan addera domaren. Helt omöjligt för oss, sade Andreas Alm.

"Bara att köra

AIK:s Tarik Elyounoussi satte matchens sista mål redan i den 45:e minuten när han lyfte in 3–0, norrmannens sjätte för säsongen efter en månadslång måltorka.

Det serieledande laget, som fick stående ovationer redan i halvtid, leder nu allsvenskan fem poäng före tvåan Hammarby som möter åttan Djurgården i söndagens Stockholmsderby.

- Vi tar en match i taget. Det är bara att köra. Vi sätter väl en slags press på dem (Hammarby), sade Henok Goitom.

Rättelse: Korrekt antal mål för Elyounoussi för säsongen är sex stycken.