Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Pietilä Holmner går en kamp mot klockan för att få ordning på sin slitna och smärtande rygg inför OS. Arkivbild.

Ont om tid för "Maria PH" att nå OS

Hon vill så gärna göra ett fjärde OS och tog därför timeout från skidåkningen för att få ordning på den krånglande ryggen. Nu börjar det bli ont om tid om Maria Pietilä Holmner ska hinna säkra OS-platsen.

Ryggen är sliten efter alla år med alpin skidåkning på högsta nivå. Smärtan har funnits där länge, men Pietilä Holmner har bitit ihop och har med anpassad fysträning och sjugymnastik lyckats bli bättre mellan varven.

- Men på skidlägren från juli till september kunde jag inte prestera på den nivån jag önskar och vill och då tänkte jag att jag för en gångs skull måste vara klok, säger hon i telefon från hemmet i Åre.

I oktober bestämde 31-åringen sig för att göra ett avbrott från skidåkningen. Hon tänkte först bara stå över premiärtävlingen i Sölden, men förstod sedan att det krävdes längre tid än några veckor för att få bukt med problemen.

- Tidigare har jag bitit ihop och smajlat och sagt att allt är bra. Nu insåg jag att om jag stressar tillbaka så fuskar jag, så jag försöker att vara lite smart. Visst känner jag mig stressad, men jag måste ta det lugnt, säger hon.

"Jättetajt tidsplan"

- Det är ett högt mål att hinna komma tillbaka och göra de resultat som krävs för att ta mig till OS. Min sista chans är att jag är tillbaka och tävlar tidigt i januari. Det är en jättetajt tidsplan. Men jag gillar utmaningar och blir bättre under press.

Pietilä Holmner säger att hon är mycket bättre i ryggen än för två månader sedan när rehabträningen inleddes. Nu har hon ett heltidsjobb med löpning i bassäng, fysträning, sjukgymnastik och de senaste veckorna även lite lätt skidåkning.

- Jag försöker åka skidor på förmiddagarna. Jag glider lite lugnt och sakta och försöker stegra ansträngningen successivt.

Drömmer om OS-medalj

Hon har en fjärdeplats som bäst i OS-sammanhang och drömmer förstås om en medalj i Pyeongchang. Men "Maria PH" är medveten om att hon kanske inte hinner nå sitt OS-mål. För nu tänker hon inte ställa sig på startlinjen och ha ont i ryggen.

- Jag är ingen "superwoman". Ska jag kunna åka för fullt och kunna göra resultat måste ryggen vara nära 100 procent. Det vore bara dumt att ställa sig på startlinjen och sen bli besviken, säger slalom- och storslalomåkaren.

- Jag åker inte till OS om jag är osäker på ryggen och har ont. Jag gillar lagtävlingen och är bra på det, så det vore kul om jag kunde fajtas om en plats där. Men då måste jag kunna ge allt.

Sista dagen för en OS-anmälan är den 27 januari, med registrering den 29 januari. Maria Pietilä Holmner finns med på SOK:s så kallade long list och kan tas ut med kort varsel.