Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De olympiska ringarna. Arkivbild.

OS-ansökan inlämnad – med stöd: "En seger"

OS-dörren var stängd. Nu står den plötsligt på vid gavel. Sveriges ansökan om vinter-OS 2026 har lämnats in, och i sista stund sade även de styrande politikerna i Stockholms stad ja till att upplåta arenor och mark.

Stockholm/Åre är en av två kvarvarande kandidater i kampen om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Det var det nog få som trodde för knappt två år sedan. I april 2017 sade den då S-ledda majoriteten i Stockholms stad tydligt nej till en ansökan, med motiveringen att det saknades bred majoritet.

Inte lät det mycket bättre i oktober förra året, när det nya grönblå politiska styret i Stockholm presenterades och gav beskedet att man sade nej till OS eftersom man inte ansåg sig ha tillräckligt med tid för att kunna ta beslut i frågan.

Ny information

Men så på fredagen, den sista dagen för OS-kandidaterna att lämna in sin ansökan, kom vändningen när idrottsborgarrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C) tillsammans med övriga partier i majoriteten, meddelade att man är redo att upplåta arenor och mark i staden för ett OS.

Skälet till att detta besked kommer först nu är att stadshuset i Stockholm på senare tid fått ny information, helt enkelt att skattebetalarna inte ska behöva stå för en krona av den beräknade OS-notan på runt 13 miljarder kronor.

- Det som är avgörande är att man inte behöver ha Stockholm som en garant för vinterspelen. Att Stockholm inte ska bära några kostnader, utan att det i princip handlar om att hyra anläggningar i Stockholm och upplåta mark, säger Karin Ernlund.

Plusaffär?

OS-kampanjchefen Richard Brisius menar till och med att OS kan bli en ekonomisk plusaffär för Sverige.

- Jag ser det här som en möjlighet att få in nya skattepengar i Sverige, eftersom större delen av pengarna som finansierar OS kommer från utlandet, från IOK. Jag ser det som en stor möjlighet att det blir ett överskott och det är pengar som går ut till gräsrötterna, ut till idrottsrörelsen i Sverige, säger Richard Brisius.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), påpekar att den ansökan som nu har skickats in – under det officiella namnet Stockholm Åre 2026 – är något som SOK och andra aktörer har arbetat intensivt med sedan i somras.

Den 23 juni, i schweiziska Lausanne, ska Internationella olympiska kommitténs (IOK) presentera OS-värden för 2026, och från svenskt håll har man goda förhoppningar om att vinna kampen mot italienska Milano–Cortina.

- Vi har väldigt många pusselbitar på plats nu, säger Peter Reinebo.

- Känslan är väldigt bra, även om vi har stor respekt för att det är en svår tävling att vinna. Men vi har gått från sju till två sökande, så det är ett bra läge, säger Richard Brisius.

Säkerhetsgaranti

Det stora politiska beslutet som fortfarande krävs för en OS-ansökan är den statliga säkerhetsgarantin. Eftersom Sverige saknar regering har Sverige fått godkänt från Internationella olympiska kommittén att komma med säkerhetsgarantin senare. Richard Brisius tror att man kommer att få garantin som behövs.

- IOK:s säkerhetsexperter har varit här och träffat polismyndigheten, och haft samarbete med polismyndigheten och Säpo. Deras bedömning är att tack vare att det finns en så bra struktur kring säkerhet i Sverige, så går det att genomföra på ett väldigt effektivt sätt. Så mitt svar är ja.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga formuleringar gällande Stockholms stads besked som nu är borttagna.