Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maxim Vylegzjanin är fri att tävla i världscupen trots avstängningen från OS. Arkivbild.

OS-avstängda ryssar får tävla: "Är bakbundna"

De är avstängda från OS på livstid – men får tävla i världscupen. Internationella skidförbundet (Fis) ger de sex dopningsmisstänkta ryska längdåkarna klartecken inför premiären i Ruka.

De sex ryska skidåkare som är misstänkta för dopning och av Internationella olympiska kommittén IOK har stängts av från OS på livstid är fria att tävla i världscupen.

Fis egen utredning av åkarna har inte gett tillräckliga bevis för att förlänga avstängningarna för någon av Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin.

Ryssar i Ruka

Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin, som är de enda två i sextetten som är på plats i finländska Ruka, kan därmed tävla i världscuppremiären.

- De flesta andra länderna, särskilt ledarna, har varit bra mot oss. Det är bara några som har sagt konstiga saker, utan att de har haft all information. Det är bättre att man tar reda på fakta innan man uttalar sig, säger Rysslands förbundskapten Markus Cramer.

Fis, som med idrottens skiljedomstol Cas stöd stängde av de aktuella åkarna till och med den 31 oktober i år, inväntar nu bevis från IOK:s utredning innan eventuella vidare åtgärder vidtas.

Konkurrenterna kan inte annat än att acceptera beslutet.

- Fis måste följa det som Cas sade till dem i somras. Och det som Cas sade var att man måste lägga fram ytterligare bevis för att förlänga avstängningen på de sex ryssarna, säger kanadensaren Alex Harvey.

- Så till dess att de har nya bevis så är de tvingade att låta dem tävla. De har inget val. Jag upplever det som att Fis står med bakbundna händer just nu.

"Välja sina strider"

Amerikanskan Jessica Diggins är inte helt tydlig med vad hon tycker om beslutet, men desto tydligare med var hon står i dopningsfrågan.

- Jag vill verkligen ha ren och rättvis idrott. Alla åkare jobbar hårt och förtjänar att tävla i ett rent och rättvist startfält, säger hon.

- Jag försöker förmedla till unga där hemma att "håll på med den här idrotten, den är riktigt häftig". Och jag vill visa att man kan göra det rent och ändå vinna. Så jag försöker vara en bra förebild för dem och jag hoppas att Fis och Wada och alla andra gör ett bra jobb för att hålla sporten ren. Det är väldigt viktigt.

Alex Harvey säger att det, oavsett vad man tycker om Fis-beskedet, inte är värt att protestera.

- Man får välja sina strider. De kommer inte att få vara med i Pyeongchang, så att de är med resten av säsongen känns okej för mig.