Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholms stads idrottsborgarråd Karin Ernlund (C). Arkivbild.

OS-generalen: "Vi hör de positiva signalerna"

Stockholms stad öppnar nu dörren på glänt för ett OS i staden 2026. Kampanjgeneralen Rickard Brisius är försiktigt positiv.

När den nya majoriteten i Stockholms stad tillträdde stängde man dörren helt till en OS-ansökan om vinter-OS 2026.

Dörröppningen kommer sedan Ernlund tagit del av uppgifter som är nya för henne. De handlar om att OS-arrangören inte har några andra krav på Stockholm än att hyra ut arenor och andra platser som Kungsträdgården.

- Vi måste träffa SOK och ta del av de här nya uppgifterna. Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier.

"Hör positiva signaler"

Kampanjgeneralen för OS-ansökan, Richard Brisius, vill inte kommentera att Stockholms stad nu lämnar en öppning för att vända ett nej till ett ja.

- Vi jobbar framåt med att få med oss så många som möjligt och vi hör de positiva signalerna. Men vii har respekt för att allt tar sin tid. Så när politiker, som precis kommit in i sina nya roller, har tid att prata med oss tar vi den möjligheten, säger Brisius till TT.

Ernlund sade till TT tidigare i veckan att skälet till varför Stockholm säger nej till OS är att politikerna inte har något underlag, berett av sina egna tjänstemän, att ta ställning till och att man inte hinner få fram det innan OS-ansökan ska vara inlämnad i januari.

Kontroll på tidslinjen

TT: Brådskar det inte att prata med Stockholms stad?

- Vi jobbar på och har bra kontroll på tidslinjen. Än så länge har vi tid, säger Brisius.

TT: Är det något mer än att hyra ut arenor som Stockholms stad behöver ta ställning till?

- För att vi ska lyckas att skapa ett helt nytt och hållbart sätt att arrangera vinter-OS behöver vi ha med oss de personer som förstår och kanske brinner allra mest för samhällsförbättring, och det är våra politiker, säger han.

Enligt Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska ett OS i Stockholm inte kosta skattebetalarna i Stockholm en enda krona.