Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Svensson, glad OS-femma.

OS-guld för Klæbo – Svensson femma

Debutanten Viktor Thorn snubblade efter starten och Calle Halfvarsson hade inte tillräcklig kraft i benen. Teodor Peterson var vassare men i semifinalen tog det stopp även för honom. Oskar Svensson nådde hela vägen till sprintfinalen – och kom femma.

Johannes Høsflot Klæbo, den norske förhandsfavoriten, gjorde som Stina Nilsson några minuter tidigare. Tog tag i finalen och släppte den inte – och så var OS-guldet hans.

Fajten om silver och brons var desto hårdare. Italienaren Federico Pellegrino fick fram skidspetsen lite snabbare än Alexander Bolsjunov, ryssen som tävlar under olympisk flagg.

Oskar Svensson kom strax bakom, men var aldrig i närheten att utmana om bronset, Det var likväl en storstilad insats att slå sig in bland de sex i finalfältet.

- Jag känner att jag haft en riktigt bra dag. Kroppen har varit där och taktiskt sett har jag kört precis som jag har velat, säger han.

Teodor Peterson stack ut hakan när han såg Svensson och tippade medalj inför finalen. Lika optimistisk var inte OS-femman.

- Det kändes väldigt bra i kvart och semi, sedan orkade jag inte riktigt i backen som jag gjorde i de tidigare loppen. Jag kunde inte göra mycket mer. I stället har det gått precis som jag velat. Jag är nöjd med en femteplats, säger Oskar Svensson.

- Det här har varit mitt mål hela säsongen och jag är riktigt stolt över att jag lyckats pricka formen så bra.

Starkt kval

Det inledande kvalet lovade gott för samtliga medlemmar i den svenska kvartetten, där alla trängde sig in bland de tio bästa.

Calle Halfvarsson bröt söndagens tre mil långa skiathlon redan efter en dryg mil. Men känslan i kvalet var inte jättebra trots tiondeplatsen – och inte blev det mycket bättre efter sortin i kvartsfinalen. Efter en liten taktisk miss där slutade Halfvarsson trea, och han lyckades inte ta sig vidare till semifinal som "lucky loser".

- Jag kände mig inte pigg och då är det svårt att göra något taktiskt när det inte känns så bra. Jag hade inget i semifinalen att göra.

- Jag var glad i går (måndags), kände mig pigg när jag åkte, men i dag svängde det. Det är för mycket upp och ned för att det ska kännas bra. Det är inget slarv med maten eller så. Jag äter och sover bra. Jag vet inte varför det inte går vägen, vad det beror på.

"Frustrerande"

Halfvarsson konstaterar att han inte har träffat formen i ett mästerskap den här gången heller.

- Det är klart att det är frustrerande, men det är som det är nu och jag kan inte göra något åt det, säger han.

Men han ger inte upp.

- Får jag chansen att köra 15 km kommer jag att göra det. Helt plötsligt så händer det något bra, men jag måste ha en bra dag. Det är mycket upp och ned och vi får se om jag prickar in en bra dag. Att köra på lägstanivån som nu håller inte.

För Viktor Thorn väntade en smärtsam upplevelse i hans kvartsfinal. 21-åringen kom helt fel ut ur starten, snubblade och när han väl var på benen var avståndet till de övriga för långt för att ta in. Teodor Peterson kroknade sedan i sin semifinal och Svensson blev därmed ensam svensk i finalen.