OS-hjältarna vill sätta curlingen på kartan

Lag Hasselborg inleder tävlingssäsongen i Shanghai, och man gör det med ett färskt OS-guld i bagaget. Men förutom att nå nya framgångar har laget en förhoppning om att öka uppmärksamheten och intresset kring curling i Sverige.

ANNONS
|

Samtidigt som curling är en miljonsport i Kanada och på uppsving i Asien, är intresset svalare i Sverige.

Det är något som de olympiska mästarna hoppas ska förändras.

- Vi älskar vår sport och vi tycker att fler borde älska vår sport, det är ganska enkelt. Vi tror att det finns mycket roligt som vi kan sätta curling på kartan med. Det är kul att sticka ut hakan och säga det, säger Anna Hasselborg.

ANNONS

Uppståndelsen kring laget och svensk curling blev stor i samband med OS-guldet i Pyeongchang. En sådan framgång kan vara ett avstamp för att få sporten att växa, men det kommer att krävas att flera olika parter arbetar för det.

- Jag tror inte att det kommer att ske av sig själv. Jag tror att vi, förbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK) måste hjälpa till att uppmärksamma det som är väldigt spännande, säger Agnes Knochenhauer.

Deltävling i Jönköping

I Asien görs det nu en stor satsning på curling. Bland annat är nystartade Curling World Cup en del av det. Det är en nationsturnering med åtta lag som inleds på onsdagen i Shanghai, för att sedan spelas i amerikanska Omaha och i Jönköping före finalen i Peking i maj.

- Det är spännande. Curling World Cup byggs upp mycket nu för att göra curling större i Asien. De vill få... jag vet inte hur många miljoner barn att börja spela. Det kommer att vara jättemycket tv-tid. De ska trycka upp oss som idoler och ansikten som man känner till, säger Knochenhauer.

ANNONS

- Och så kommer man till Sverige, då är det bara uppmärksammat vart fjärde år. Vi vill påverka så att det kanske uppmärksammas lite oftare här i Sverige.

"Jättebra grej"

En förhoppning är att Curling World Cup, som kommer att ta eliten till Sverige och Jönköping i februari, kan bidra till ett ökat intresse.

- Det blir en chans för svenskar att få upp ögonen för hur grym vår sport är och det blir lite mer närhet. Förhoppningsvis påverkar det så att fler blir intresserade, säger Anna Hasselborg.

TT: Kan Curling World Cup vara en bra grej för sporten generellt?

- Det tror jag verkligen. Två av fyra tävlingar är i Asien, och det tror ju WCF (internationella curlingförbundet) är väldigt bra för sporten. Jag tror att det är en jättebra grej för sporten, och i Jönköping kommer vi att kunna visa hur bra Sverige kan anordna ett curlingevent, säger Hasselborg.

ANNONS
TT

Fakta: Lag Hasselborg

Anna Hasselborg

Född: 5 maj 1989.

Klubb: Sundbyberg.

Främsta meriter: OS-guld 2018, EM-silver 2016 och 2017, VM-fyra 2017.

Agnes Knochenhauer

Född: 5 maj 1989.

Klubb: Sundbyberg.

Främsta meriter: OS-guld 2018, OS-silver 2014 (reserv), EM-silver 2016 och 2017, VM-fyra 2017.

Sofia Mabergs

Född: 9 april 1993.

Klubb: Sundbyberg.

Främsta meriter: OS-guld 2018, EM-silver 2016 och 2017, VM-fyra 2017.

Sara McManus

Född: 13 december 1991.

Klubb: Sundbyberg.

Främsta meriter: OS-guld 2018, EM-silver 2016 och 2017, VM-fyra 2017.

Fakta: Curling World Cup

World Cup avgörs i Suzhou, Kina, den 12–16 september, Omaha, USA, den 5–9 december, Jönköping den 30 januari–3 februari och med final i Peking, Kina, den 8–12 maj 2019.

Åtta lag för respektive damer, herrar och mixeddubbel deltar och lagen delas in i två fyrlagsgrupper. Vinnarna i respektive grupp möts i final.

Matcherna avgörs i åtta omgångar, i stället för tio. Om det är oavgjort efter åtta omgångar avgörs matcherna med en sten i stället för en hel skiljeomgång.

I de första tre tävlingarna finns det prispengar på totalt 165000 dollar (motsvarande 1,5 miljoner kronor) och motsvarande 2,5 miljoner kronor i finalen.

ANNONS