Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Louice Halvarsson har kontrakt med nykomlingen Wetterbygden över den kommande säsongen. Men hon drömmer om att återvända till livet som Europaproffs så småningom.

Pånyttfödd Halvarsson tillbaka i hetluften

En avsliten hälsena och en graviditet kunde ha avslutat Louice Halvarssons karriär. Men det gjorde henne bara bättre. Nu ska 29-åringen lyfta basketligans nykomling Wetterbygden till nya höjder.

Det började med att hon slet av hälsenan på sin födelsedag, den 15 januari 2016, under en träning med sin ungerska klubb Sopron. Rehabiliteringen tog längre tid än beräknat, och ett år senare blev hon gravid. Förra sommaren föddes Vincent, och med honom kom tankarna om huruvida hon skulle fortsätta med elitidrott.

Nu, lite mer än ett år senare, har "Lollo" Halvarsson plötsligt sin bästa tid på basketplanen.

- Jag känner mig starkare än någonsin, både mentalt och fysiskt. Jag tror också att det där breaket fick mig att tänka lite. Man hann landa lite och sedan kände jag ändå att det är det här som jag har byggt mitt liv kring. Så det ville jag inte bara slänga bort, säger Louice Halvarsson.

Orutinerad nykomling

Den 29-åriga centern är den stora stjärnan i ett annars orutinerat Wetterbygden, nykomling i basketligan. Klubben bildades så sent som 2014, men efter att ha lockat Halvarsson till comeback förra vintern lyckades man ta sig hela vägen till ett kval till basketligan. Ett kval som ställdes in. Svenska basketförbundet beslutade att utöka antalet lag i basketligan till elva, och Wetterbygden gick upp direkt.

- Alla känns jättetaggade och tycker att det ska bli skitkul. Det är kul att vi satsar väldigt mycket på unga svenska tjejer, vi har bland annat fem tjejer som har varit med i U20-landslaget i år. Jag tror att vi kan överraska.

Hon gjorde sin första match med laget kring jul förra året. Redan i februari var hon tillbaka i landslaget för spel i EM-kvalet – en inte oviktig sporre för att alls göra comeback.

- Landslaget är verkligen en morot, det är det bästa som finns. Det ska bli jättespännande att spela kval nu i november och sedan ska vi ju gå till EM nästa sommar. Med det laget som vi har nu, det är nu eller aldrig. Det här laget är så jäkla bra, det är så bra spelare på alla positioner.

Sover bättre

Varken skadan eller graviditeten har påverkat hennes spel negativt, säger hon. Sonen Vincent ger henne snarare en energi som hon inte har haft förut. Före skadan kunde hon älta förluster länge, och ligga sömnlös på nätterna efter att ha gjort en dålig match. Med en ettåring i huset finns det inte tid till sådana grubblerier.

- Det var någonting som hände där när jag fick barn. Man har på något sätt släppt den där pressen, jag känner mig mycket mer avslappnad och sätter inte alls samma press på mig själv, säger Louice Halvarsson.

- Och det känns nästan som att man spelar för sitt barn. Typ när jag skjuter ett straffkast, då tänker jag att jag skjuter för Vincent. När jag känner "fan, i dag känns det tungt", och så tänker jag på min son, då släpper allt direkt.

Europa lockar

Redan efter förra säsongen hade hon erbjudanden från europeiska klubbar, men Halvarsson valde ändå att förlänga ett år med Wetterbygden.

- Det var vissa som var svåra att tacka nej till, men när man har blivit mamma så går familjen först. Och när han är så liten känns det skönare att vara hemma i Sverige. Jag känner också att det kan vara bra för mig, som har varit borta så länge, att få bygga upp långsamt.

- Men jag skulle jättegärna göra några år till utomlands, så vi får se till nästa säsong vad som händer. Ett EM kan ju öppna upp saker. Drömmen är ändå att spela utomlands ett, två, tre... ja, några år till.