Djurgårdens Michael Olunga skjuter in 3–1-målet mot Malmö FF på Tele2 Arena i Stockholm.

Pånyttfödde Olunga sänkte MFF

Han gjorde inte ett enda allsvenskt mål under våren och sommaren, men nye tränaren Mark Dempsey såg någonting i kenyanen Michael Olunga. Nu ser hela fotbolls-Sverige samma sak – efter att han sänkt serieledande Malmö FF med två nya mål i 3–1-segern.

|

I början av augusti klev den nye Djurgårdstränaren Mark Dempsey in i en klubb vars lag förlorat elva av de tretton senaste matcherna. Det var kris.

Engelsmannen tittade sig omkring i spelartruppen han ärvde och letade efter komponenter som skulle kunna häva laget bort från den akuta bottenstriden och fastnade redan dag ett för faktumet att han hade nära fyra meter forwardskropp, fördelat på fyra dittills iskalla fötter, att tillgå.

Dempsey valde omgående att låta truppens två anfallsfyrtorn – den kritiserade Mathias Ranégie och den då mållöse Michael Olunga – få helgjutet förtroende på topp.

2–0 första 16 minuterna

Inför mötet med serieledande Malmö FF hade den raka Dempsey-fotbollen gett ett pånyttfött Djurgården tre segrar och bara en förlust på de första fem allsvenska matcherna – och både Ranégie och Olunga hade minst sagt kommit i gång.

Och när Michael Olunga med sin gängliga löpstil sprang in 2–0 redan i 16:e minuten mot MFF – den i tretton omgångar obesegrade serieledaren – kändes det som kronan på Dempsey-verket.

Hans lag hade öppnat ursinnigt aggressivt hemma på Tele2 Arena, inte visat det skånska stjärnlaget ett uns respekt och efter bara sju minuters spel tilltog den initiala Dif-energin då rivjärnet Magnus Eriksson smällde dit 1–0 på en turligt styrd frispark.

Sju mål på sex matcher

Tio minuter senare fyllde Olunga alltså på med sitt 2–0-mål – efter att MFF-mittbacken Kari Arnason slarvat – och även om gästernas Magnus Wolff Eikrem reducerade till 1–2 relativt omgående så tillhörde den här kvällen Mark Dempseys nya Djurgården och kanske framför allt den pånyttfödde Michael Olunga.

För i den 60:e minuten, när matchen stod och vägde och MFF jobbade sig närmre en kvittering, så smällde Olunga – vem annars – dit 3–1-målet med ett lika okonventionellt som självklart avslut intill Johan Wilands högra stolpe; kenyanens sjunde mål på de sex senaste matcherna.

- Allt handlar om självförtroende. När du är anfallare och gör mål så längtar du efter att få spela nästa match – för fotboll handlar om att göra mål. Jag jobbar hårt och tränaren har verkligen uppmuntrat mig, säger tvåmålsskytten efter segern.