Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Pappa Bengt-Ove Dahlqvist (till vänster) och sambon Anton Hedlund (i mitten) rördes till tårar av Maja Dahlqvists VM-guld.

Pappan efter guldet: "Nu får man grina"

Tårar, ångest och glädje på Seefelds skidstadion. Det var inte många ögon som var torra hos familjen Dahlqvist när Maja tog VM-guld i sprintstafett tillsammans med Stina Nilsson.

"Bengans" ögon var fyllda av tårar efter att hans 24-åriga dotter Maja korsat mållinjen och säkrat sitt och Stina Nilssons första VM-guld i längdskidkarriärerna.

- Det kanske är fel att säga det, men jag har haft en jävla ångest. Glädje och ångest, säger Bengt-Ove Dahlqvist.

Insvept i en svensk flagga stod han på Seefelds skidstadion tillsammans med övriga i Maja Dahlqvist närmaste familj och följde sprintstafetten.

Det var tydligt att alla kände en revansch efter att Falun-Borlänge-åkaren fallit i finalen av torsdagens individuella sprint i de österrikiska Alperna.

"Helt jävla underbart"

- Känslor kan man inte beskriva... Helt jävla underbart. Framför allt eftersom sprinten gick som den gick. Nu får man grina som pappa, säger Bengt-Ove Dahlqvist.

TT: Vet du hur hennes tid varit från dess fram tills nu?

- Det var nog bara ett jävlaranamma. Hon surade väl ett par dagar, säger Bengt-Ove Dahlqvist och tillägger:

- Men det är likt henne.

Mamma Marianne Dahlqvist var rörd när hon stod med en svenska flagga i ena handen. Till höger om henne stod OS-guldmedaljören Stina Nilssons föräldrar.

- Det är så himla kul nu att hon får revansch för den individuella sprinten. Det är så jädra skönt. Det är så kul när de gör det tillsammans också, säger hon.

Kram och puss

Inför säsongen var Maja Dahlqvist inte ens med i A-landslaget. Hennes sambo Anton Hedlund har följt utvecklingen på nära håll.

- Det är hur stort som helst. Hon hade otur på sprinten, alla såg att Maja var med och slogs om guldet redan där. Att sedan få ta guld här, det är en rejäl revansch. Det sättet hon gör det på, det är fascinerande, säger han.

I retroaktiga skidglasögon och vikingahjälm darrade han på rösten när han beskrev VM-guldmedaljörens resa.

- Med tanke på allt jobb och allt slit... Hon är en 24–7-atlet och har varit det i många år. Hon ska vara där hon är nu, säger Anton Hedlund.

TT: Vad ska du göra när du träffar henne?

- Jag ska ge henne en kram och en... En puss.

Rättelse: I en tidigare version hade Maja Dahlqvist pappa fel namn. Rätt ska vara Bengt-Ove.