Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

André Myhrer med Hammarbybacken i bakgrunden. En världscup i parallellslalom kan få honom att förlänga karriären.

Parallellcup kan förlänga karriären

Till nästa alpina VM införs parallellslalom på programmet. Och senare i vår kan det bli beslut på att disciplinen får en egen cup i världscupen. Det skulle kunna förlänga André Myhrers karriär.

De allra bästa slalomåkarna i VM kommer till världscuptävlingen i Hammarbybacken i Stockholm. Och enligt planerna kommer de tillbaka de kommande två säsongerna.

När skidförbundet senare i vår ska lägga världscupkalendern för nästa säsong kan det bli ett beslut på att den nya VM-grenen också ska få en egen cup. För det krävs det minst tre tävlingar per säsong.

- Det råder konsensus kring det, alla gillar det och vill att det ska ha en egen cup, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

De svenska åkarna skulle välkomna en parallellcup.

- Det tycker jag är bra Jag har hela tiden tyckt att parallellen inte har med slalomcupen att göra. Det är skilda saker, säger Frida Hansdotter.

- Det är viktigt för vår sport att komma in i städerna. Det är lättare att gå på ett cityevent än en vanlig tävling där man måste vara genuint intresserad och får stå ute en hel dag. Här kan man gå som på en konsert efter jobbet. Det tar två timmar och då har man sett världens bästa åkare göra upp i en parallell.

Vill ha fem-sex tävlingar

André Myhrer funderar på framtiden, om han ska sluta eller fortsätta. En av sakerna som finns med i beslutet är om det blir en parallellslalomcup.

- Definitivt, det är något som jag kommer att överväga. Jag vet att jag är duktig på det och kan man gå in än mer och fila på de här delarna tror jag att man kan lyfta åkningen till en annan nivå. Det skulle vara välkommet om de tar beslutet om en cup, säger han.

Myhrer tycker att det vore rimligt med fem-sex tävlingar i en ny cup.

- Har man färre känns det inte som en cup, utan som en hittepå-cup.

Mentalt race

Den här säsongen har det varit en parallellslalomtävling i Oslo och så är det tävlingen i Stockholm på tisdagen. Damerna har också kört parallellt i St Moritz.

Det som Myhrer gillar med tävlingsformen är att man tävlar man mot man.

- Det blir som ett annat race, ett mentalt race och en del taktik. Det är korta åk, intensivt och startprocedurerna är avgörande. Där handlar det mycket om tajming och man måste ha taktkänsla och det är nog något som jag har med mig, säger slalomstjärnan som också sysslar med musik, han spelar gitarr i ett hobbyband.