Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

18-årige EM-vinnaren Armand Duplantis är ett av affischnamnen inför Diamond League-avslutningen i Bryssel. Tävlingen blir säsongens sista för den svenska stavhoppsstjärnan.

Pengarna får vänta för Duplantis

Äran tar han gärna hand om. Men prispengarna får gå till någon annan när världens bästa stavhoppsamatör avslutar säsongen i Bryssel. Armand Duplantis svävar fortfarande i det blå efter EM-guldet i Berlin.

Drygt två veckor har gått sedan den där flygande guldkvällen i EM då 18-åringen pressade upp det svenska (och amerikanska) stavhoppsrekordet till 6,05.

Och än har han inte riktigt landat.

- Jag har liksom vuxit upp med att titta på filmklipp med folk som hoppar över sex meter och tänkt hur fantastiska de är och hur magisk den där siffran är. Och jag kan fortfarande inte riktigt förstå att jag också hoppat sex meter. Det känns lite overkligt, säger Duplantis inför fredagens Diamond League-avslutning i Bryssel.

Inga prispengar

"Mondo" är ett av två affischnamn på arrangörernas presskonferens, tillsammans med belgiska nationalidolen Nafi Thiam (regerande OS-, VM- och EM-etta i sjukamp). Och han har gott hopp om att bjuda på en bra tävling på Kung Baudouin-stadion.

- Det kommer att bli lite vinna eller försvinna. Alla kommer satsa på att vinna det här och jag tror att det kommer att bli som i Berlin där alla pressar varandra till höga höjder, säger Duplantis.

Efter EM-segern har han återvänt till sin bas i USA och inlett studier på Louisiana State University, LSU. Att han är student på stipendium, tävlandes för sitt universitet, gör samtidigt att eventuella prispengar – 50 000 USA-dollar – inte hamnar i hans ficka.

- Han måste avsäga sig dem. Så är det så länge som han tävlar för NCAA (USA:s universitetsidrottsförbund), säger pappa Greg.

Redan till nästa säsong lär det dock bli annorlunda.

- Vi klarar oss bra. Jag är advokat och vi har en bra inkomst och vi lever fint. Men nu kommer han tappa rätt rejält med pengar så det blir sannolikt bara ett år på LSU. Men det beror på.

Minnen från Avesta

Studiestarten och deltagandet i Bryssel gör samtidigt att Duplantis inte kommer att vara med i helgens Finnkamp.

- Jag önskar verkligen att den hade legat på en annan helg. Men Karin (förbundskapten Torneklint) har sagt åt mig att inte stressa för mycket kring det – jag har många finnkamper kvar att vara med i, särskilt när jag är klar med studierna, säger han.

Att han tävlar för mamma Helenas hemland Sverige, snarare än pappas USA, beror i mångt och mycket på soliga minnen från förr.

Från Avesta.

- Mina morföräldrar basade för den här lilla klubben i Sverige, IK Stål, och jag har många barndomsminnen från när jag tävlade för dem på somrarna och ibland på vintern. Så det har bara känts helt rätt, säger Duplantis för den utländska presskåren i Bryssel.

Övriga svenskar i galan på fredagen är EM-tvåan i diskus, Daniel Ståhl, samt 800-meterslöparen Hanna Hermansson.