Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänstersexan Fredrik Petersen, 35, har lämnat HK Malmö, som spelade SM-final i våras, för moderklubben IFK Ystad, som gör comeback i handbollsligan. Arkivbild.

Petersen: Vill ge tillbaka till moderklubben

Efter SM-finalförlusten i våras valde Fredrik Petersen, 35, att lämna HK Malmö. Hjärtat för IFK Ystad bultade för hårt.

Den 10 maj förlorade HK Malmö SM-finalen med en ynka boll (22–23) – efter förlängning – mot giganten Kristianstad. För Fredrik Petersen blev det sista matchen i Malmötröjan. Knappt två veckor senare släpptes handbollsbomben att vänstersexan bryter sitt kontrakt med Malmö och går över till moderklubben IFK Ystad.

- Jag kände väl att jag har tre, fyra år kvar på hög nivå och det ville jag ge tillbaka till min moderklubb, säger Petersen till TT.

"Nytändning"

Han hade egentligen två år kvar på kontraktet med Malmö, men det faktum att IFK Ystad skulle göra comeback i landets högsta serie lockade för mycket. Dessutom har familjen bott i Ystad sedan ett par år tillbaka.

- Det känns bara bra och kul. En liten nytändning.

Han har gjort 430 mål på 157 A-landskamper, tagit OS-silver (2012), varit proffs i fyra klubbar i Danmark och Tyskland samt varit med på Malmös resa till att bli ett finallag. Nu väntar en form av "papparoll" i IFK Ystad – där han även jobbar 25 procent på klubbens kansli.

- Det är ny situation för mig också, men det känns kul att kunna lära de lite yngre och vara med på den biten.

Även om finalförlusten i våras var bitter bär Petersen på fina minnen från tiden i Malmö.

- Ser man på de två och ett halvt åren jag var i Malmö har klubben gjort en jäkla resa. Från att ha aldrig gått till semifinal till att vi nu gick till final. Sedan blev vi även tvåa i grundserien. Det är många positiva bitar jag tar med mig – både minnen och den historia som laget skrev, säger Petersen.

Handbollen – religion i Ystad

I Ystad är handbollen religion. Nu har den skånska kuststaden återigen två lag i herrarnas handbollsliga och det smäller till direkt med ett derby mellan rödklädda IFK Ystad och vitklädda Ystads IF under lördagseftermiddagen.

- Det är stort med derbyna. Det är ju den största sporten i staden och det blir en fullsatt hall där man känner alla på läktaren och alla i motståndarlaget. Det är verkligen speciellt, säger Petersen.

En spelare han känner lite extra mycket är den tidigare landslagskamraten Kim Andersson, som hösten 2015 återvände till Sverige och Ystads IF.

- Jag känner ju Kim bra. Vi har barn som går i samma klass på skolan och jag träffar honom en del. Det blir spännande med derbyt, säger Fredrik Petersen.