Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elias Pettersson, flankerad av assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv, under tisdagens träning.

Pettersson: "Jag är här för att vinna guld"

För ett år sedan tvingades Elias Pettersson, då en lovande yngling, bryta VM på grund av skada. Nu ska han, som fullfjädrad storstjärna, leda Tre Kronor ute på isen.

Innan ishockey-VM i Slovakien drar igång 10 maj ska Sverige spela tre genrepsmatcher. Först ut: Ryssland i Globen, på onsdag eftermiddag.

Den 20-årige NHL-stjärnan Elias Pettersson kommer att spela en bärande roll efter sin succésäsong i Vancouver, med 66 poäng på 71 matcher.

- Jag har alltid sett mig själv som en spelare som ska göra det framåt, men nu när jag har haft en större säsong i NHL är det såklart mer press på mig, säger han.

"Ska släppa loss honom"

Petterssons framfart i NHL har varit kantad av rookierekord och bara för några dagar sedan hyllades han av Wayne Gretzky, tidernas bäste spelare. Succén har förstås inte undgått Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg heller.

- Han kommer att börja som center, i och med det är man mer spelfördelare, har mycket puck och tar mer defensivt ansvar i egen zon. Men vi ska släppa loss honom offensivt. Vi försöker se till att han får spela med spelare som passar bäst med honom, säger Grönborg.

De spelarna var under tisdagens träning Jesper Bratt till höger och Elias Lindholm till vänster.

Förra året tvingades Elias Pettersson avbryta sitt första VM redan i grundspelet, i en match mot Schweiz – och missade alltså hela guldavslutningen.

- Han ska spela en större roll. Han har haft en fantastisk säsong och vill avsluta den på absolut bästa sätt. Han har en spetskvalitet utan dess like och är en spelare som har offensiva kvaliteter men också tagit steg i det defensiva ansvaret. Det ska bli jättekul att se skillnaden från förra året, säger Grönborg.

Tydlig målsättning

Elias Pettersson säger att han är här för att vinna guld.

- Då missade jag de roligaste matcherna. Det är de jag vill spela, då allt står på spel. Då allt gäller, säger han lugnt.

TT: Så målsättningen är guld?

- Absolut.

TT: Och i morgon, mot Ryssland?

- Vinst.

TT: Raka svar.

- Enkla svar.