Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En landslagsledare i bordtennis utreds för sexism sedan spelaren Ellen Holmsten slagit larm. Arkivbild.

Pingistalang anklagar ledare för sexism

Bordtennistalangen Ellen Holmsten anklagar i ett blogginlägg en landslagsledare för sexism. Nu öppnar bordtennisförbundet en utredning.

Holmsten har valt att lämna landslaget och vittnar på sin blogg om trakasserier och opassande kommentarer från ledaren.

"Kommentarer som att stämningen höjdes när tjejerna hade kjol på träningen, att jag kanske inte skulle filma mina matcher då jag bara filmar i sovrummet eller varför inte att jag ska byta position i backhand, precis som jag kan så bra i sovrummet. Det handlade även om fler kommentarer som inte bara träffade mig och som inte bara var sexistiska, men det är inte min sak att berätta", skriver Holmsten.

Ledaren har tidigare varit föremål för klagomål från landslagsspelare. Redan hösten 2017 slog spelarna larm om sexism och skrev på en namninsamling som anmärkte på ledarens jargong.

- Alla tyckte ju att han betett sig dåligt, även om det var jag som var mest utsatt. Men vi hörde egentligen ingenting mer om det, säger Holmsten till Dagens Nyheter.

Petra Sörling säger att förbundet har följt upp de tidigare anklagelserna, men att jargongen ansågs ha upphört.

- Vi följde upp arbetet innan, under och efter lag-VM i april/maj 2018 och då trodde vi genom det vi fick rapporterat till styrelsen från förbundschefen och spelarrådet att den jargongen hade upphört och att alla hade fått kunskaper och insikter som gjorde att de kunde jobba vidare. Men nu kommer ny information som vi måste gå till botten med för att se vad vi kan göra för att få ordning på detta. Vi vill och ska vara en idrott där alla känner sig välkomna och inkluderade, säger Sörling till Aftonbladet.

Ledaren vill inte uttala sig för Aftonbladet och Dagens Nyheter utan hänvisar alla frågor till ordföranden Petra Sörling.