Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosengårds Anja Mittag slog in matchavgörande 1–0 på Piteås målvakt Cajsa Andersson under måndagens damallsvenska fotbollsmatch på Malmö IP.

"Piteå fick inte ta guldet på vår hemmaplan"

På den tredje gyllene chansen slog Anja Mittag till i seriefinalen mot Piteå. Skyttedrottningen gav Rosengård guldläge i allsvenskans sista omgång till helgen.

I den 25:e minuten högg Anja Mittag på gästande Piteås misstag i seriefinalen på Malmö IP. Rutinerade bortaförsvararen June Pedersen slog en svag tillbakapassning till målvakten Cajsa Andersson, den tyska anfallaren snodde bollen och rullade in matchens enda mål.

- Jag såg att målvakten passade till Pedersen och jag bara chansade. Hon vände ryggen mot mig och jag fullföljde min löpning. Jag bara hugger till och kunde den sätta den, säger Anja Mittag till TT.

Allt avgörs på lördag

Skyttedrottningen Mittag, som nu gjort 17 mål, hade innan segermålet bränt två jättelägen i matchen.

- De missade jag tyvärr. Jag kunde ha gjort det enklare för laget, men tyvärr gjorde jag det inte, säger hon med ett snett leende.

Målet tyskan till slut gjorde blev seriefinalens enda. Nu har Rosengård ett grepp om sitt elfte SM-guld, men det första sedan 2015. Tack vare sin överlägsna målskillnad lär Malmöklubben få lyfta Kronprinsessan Victorias pokal vid seger borta på Ullevi mot tabelltrean Göteborg, som också är inblandat i guldstriden. Piteå möter Växjö på hemmaplan.

- Jag tycker att Göteborg är ett av de absolut bästa lagen i damallsvenskan. De har spelat fin fotboll och är alltid farliga med sina djupledshot. Det blir en utmaning för oss, säger Anja Mittag.

- Otroligt skönt att ligga i det läget vi gör och att ha försatt oss i det läget. Jag tycker att vi har gjort en bra höst, men jobbet är inte klart. Det är bara att ladda om och ställa om i huvudena inför lördagens match, säger Rosengårdskaptenen Caroline Seger.

Förutsättningarna var enkla inför seriefinalen på Malmö IP. Hade Piteå vunnit hade Norrbottensklubben, som gjorde allsvensk debut så sent som 2009, fått fira sitt första SM-guld. Trots läget fanns det ett lugn i Rosengård, som dominerade den första halvleken.

Hoppas "vi kan fixa det"

- I första halvlek tycker jag att vi definitivt spelar bra fotboll och är trygga i vårt spel. Det var kontrollerat. I andra blir det en mer vanlig matchbild i och med att Piteå måste gå framåt, säger Seger.

Landslagsstjärnan värvades till Rosengård sommaren 2017 och suktar nu efter sitt första SM-guld med Malmöklubben.

- Det är det man kämpar och tränar för varje dag. Det är också speciellt eftersom man gör ett helt år med FC Rosengård. Det hade varit otroligt skönt efter den här höstsäsongen – jag hoppas verkligen att vi kan fixa det på lördag, säger Caroline Seger.