Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg och Ola Toivonen, vänner sedan tonåren och nu givet anfallspar i landslaget.

Polarna som ska till Ryssland i sommar

Tonårskompisarna från Värmland försvann tidigt åt olika håll, ut till karriärer som nuddat vid såväl topp som botten. Nu leder de landslaget offensivt – och stormtrivs tillsammans.

Berg öser in mål i VM-kvalet och vid 31 lever han upp till förväntningarna som ställdes på honom som ung. Då var han i IFK Göteborg och Groningen, vräkte in mål i allsvenskan och Eredivisie och vann skytteligan i U21-EM sommaren 2009.

Då trodde sig fotbollsexperterna se ett blivande anfallspar i A-landslaget. Men det är först nu, under Janne Andersson som förbundskapten, som de jämnåriga värmlänningarna etablerat sig tillsammans.

Facit i VM-kvalet i inför avslutningen mot Nederländerna i Amsterdam: Åtta mål för Berg, tre för Toivonen. Men vägen till det hyllade partnerskapet har varit rejält krokig – av många skäl.

Många stod i vägen

- Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Markus Rosenberg var med i landslaget. Från att gå från U21 till A-landslaget är steget stort och du har många spelare emellan. Både jag och Marcus ville in i A-landslaget samtidigt och då blir det svårt, säger Toivonen.

Trots att båda har passerat 50 landskamper är det först under VM-kvalet som de regelbundet och samtidigt ingått i startelvan.

Berg hade några tunga år med ständiga skadeproblem och Toivonen trodde att landslagskarriären var över när han ratades från Erik Hamréns EM-trupp 2016.

- För mig blev det lite av en nystart när Janne tog över. Jag var inte med i EM och man trodde att tåget hade gått. Rollen jag får av Janne passar mig väldigt bra. Jag behöver inte springa så mycket djupt och alla jag spelar med vet vad de får av mig och det passar mig väldigt bra för tillfället, säger Toivonen.

Fått bättre självförtroende

Marcus Berg:

- När jag kom upp och fick vara med var det väldigt stora spelare i landslaget. Framför allt offensivt. Jag har fått spela med Zlatan och "Henke" Larsson, som kanske är två av Sveriges största spelare genom tiderna. Det har varit utvecklande och stort.

- Sedan hade jag en downperiod ett tag och nu på slutet tycker jag att det går bra. Jag fick spela mycket innan EM och även under och efter, det känns som att jag har fått mer rutin och fått större självförtroende i landslagssammanhang

Toivonen är sex veckor äldre än Berg. Han växte upp i Degerfors, Berg i Torsby. Ett dussin år senare stötte de på varandra för första gången. Ingen av dem minns exakt var och när.

- Det måste ha varit i Torsby eller i Degerfors, någonstans sprang han där med sitt lilla krulliga hår, säger Toivonen.

- Det var när man började i stadslagen, runt 13, 14. Sedan har vi mött varandra innan det också, så det kanske var i tolvårsåldern, säger Berg.

Med tiden blev de vänner.

- Ja, i Värmlandslaget. Vi hade några extraträningar med Christer Swärd, som har varit i AIK, när vi var 13-14 år. Det är klart att vi har hängt en del. Sedan var jag och tränade med Degerfors en period och bodde hemma hos Ola.

Toivonen större talang

Enligt Berg var Toivonen den bättre i unga år.

- Jag var ingen jättetalang. Jag spelade i lilla Velen och Torsby, och var mer mittfältare. Ola var också mittfältare, anfallare ibland, men han spelade i Degerfors och det var största klubben i Värmland. Jag kom inte med i första Värmlandsuttagningen heller, och det var väl ett tecken på att jag kanske inte var... jag var ingen stjärna men jag var helt okej.

Den djupa förståelse som finns mellan anfallarna är en förklaring till att de passar ihop och stadigt levererar i landslaget.

- Det är klart att det bidrar att spela med spelare man känner sedan länge och har bra "connection" med. Det är klart det är så. Sedan tycker jag hela truppen har gjort det jättebra, det är inte bara jag och Ola offensivt utan hela laget har verkligen bidragit både offensivt och defensivt, och det är väl det som är vår styrka.

- Vi vet våra roller och alla gör det till 100 procent, säger Berg.

- Jag tycker att vi kände direkt från första matchen förra året att det var som förr i tiden. Vi vet var vi har varandra, säger Toivonen.