Polis slipper åtal för läktarkatastrof

Det blir inget åtal mot en brittisk polischef för hans roll i Hillsborough-katastrofen 1989 då 96 Liverpool-supportrar klämdes till döds i samband med en cupmatch mot Nottingham. Ändrade vittnesutsagor och ett dött vittne är åklagarens förklaring.

ANNONS
|

Åklagare beslöt i juni förra året att åtala sex personer, däribland fyra högt uppsatta poliser, för deras agerande i samband med händelsen och hur man agerade efteråt. Norman Bettison, som var högste chef vid South Yorkshire Police, åtalades i fyra fall där han skulle ha ljugit om sin roll i efterspelet efter katastrofen och supportrarnas ansvar.

Tragedin inträffade när 2000 Liverpool-fans släpptes in på en stängselomgärdad ståplatssektion bakom ena målet, trots att Hillsborough-stadion redan var full till sista plats. Många klämdes och kvävdes i trängseln. Polisen skyllde först tragedin på fulla supportrar, något som överlevande och offrens anhöriga förnekat i årtionden. 2016 kom en jury fram till att polisens agerande bäddade för katastrofen.

ANNONS

Nu har åklagare kommit fram till att bevisen inte räcker för att åtala Bettison på grund av flera orsaker.

"Det är bland annat ändrade utsagor från två vittnen samt att ett tredje vittne dött", säger åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Att åtalet läggs ner kommer som ett hårt slag för överlevande och anhöriga som kämpat i snart 30 år för att få upprättelse.

TT-Reuters

Bakgrund: Hillsborough-katastrofen

Den 15 april 1989 omkom 96 människor och 200 skadades på Hillsborough i Sheffield, under FA-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest.

De flesta klämdes ihjäl när folk vällde in till en redan fylld sektion på en läktare. De som stod längst ned pressades mot kravallstaket som skilde läktaren från planen.

Tragedin ledde till att kravallstaketen togs bort på engelska arenor och ståplatsläktarna gjordes om till sittplatsläktare.

Liverpool FC ändrade sitt klubbmärke och lade till två flammor.

Vid hemmaarenan Anfield finns en minnessten med namn och ålder på dem som omkom. 2012 bad Storbritanniens premiärminister David Cameron offrens familjer om ursäkt för den orättvisa de drabbades av i 23 år, sedan myndigheterna anklagat supportrarna för katastrofen.

ANNONS