Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Österrikisk polis har gripit ytterligare en längdskidåkare. Arkivbild.

Polisen: "Övertygad att fler kommer anklagas"

Dopningshärvan i Österrike växer. Ännu en österrikisk längdskidåkare har gripits och uppges ha haft en nyckelroll.

Nästan en vecka har gått sedan dopningsskandalen briserade i samband med skid-VM i Seefeld. Nio personer, fem av dem aktiva åkare, greps av polis. Nu har ännu en österrikisk längdskidåkare gripits, som enligt en österrikisk tidning har haft en nyckelroll i bloddopningshärvan.

- Ja, det stämmer. Den pågående undersökningen resulterade i tillräckligt stark misstanke för att en arrestering skulle vara nödvändig, säger Hansjörg Mayr, talesperson för åklagarmyndigheten i Innsbruck.

Två cyklister stängs av

Personen misstänks för brott mot antidopningsreglerna och sportrelaterat bedrägeri. Dessutom ska personen inte ha varit samarbetsvillig under undersökningen, skriver tidningen.

Under tisdagen kom också beskedet att det Internationella cykelförbundet (UCI) stänger av österrikiska cyklisterna Georg Preidler och Stefan Denifl, som båda är indragna i samma härva.

Fler kan överlämna sig

Georg Preidler överlämnade sig själv till polisen i hemstaden Graz och Dieter Csefan, vid den österrikiska kriminalpolisen, tror att fler kan gå i hans fotspår.

- Jag utesluter inte att fler kommer att göra det, säger han.

Operationen, som har pågått i flera månader, kallas av polisen för "Aderlass" (åderlåtning). En 40-årig idrottsläkare från Tyskland misstänks vara huvudperson i det som beskrivs som ett internationellt dopningsnätverk. Fusket ska ha pågått i åtminstone fem år. Samtidigt som de första nio personerna arresterades beslagtogs ett komplett dopningslaboratorium i tyska Erfurt.