Potter lämnar Östersund – klar för Swansea

Östersunds engelske succétränare Graham Potter är klar för Championship-klubben Swansea. "Jag förstod att han ville ta utmaningen”, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg. Jakten på en ersättare har redan inletts.

ANNONS
|

Efter en tids spekulationer blev det till slut officiellt. Även om det först är nästa vecka som Graham Potter åker till de brittiska öarna för att sätta sin signatur på ett papper så har nu övergången bekräftats både från jämtländskt och walesiskt håll.

Då Potter fortfarande hade fyra år kvar på kontraktet med Östersund kommer den allsvenska klubben att kompenseras för övergången.

Swansea har även kommit överens om de personliga detaljerna med 43-åringen från Solihull, som kommer att ta med sig assisterande tränare Billy Reid samt scouten Kyle Macauley på sitt nya uppdrag.

"Ett ämnat projekt"

När Swansea, efter sju raka Premier League-säsonger, ska försöka ta sig tillbaka till högsta divisionen efter att ha slutat på en 18:e plats och åkt ur i våras, så är det med Östersunds framgångsrika ledarteam man vill göra det.

ANNONS

”Klubben vill lyckönska alla tre då de tar sig an nya utmaningar. Eftersom jag känt till hur Swansea jobbar mer än tio år tillbaka i tiden så kände jag att det är ett sådant projekt som är ämnat för Graham. Jag förstod att han ville ta utmaningen”, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg till klubbens webbplats.

I slutet av maj bekräftade Daniel Kindberg att Potter fått tillåtelse att förhandla med det walesiska laget, där två svenska landslagsspelare i form av Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldt huserar.

Avtackning i sommar

”Arbetet mellan Swansea och Östersunds FK har löpt väl och smidigt. Jag har mycket stor respekt för deras ordförande Huw Jenkins som fotbollsledare. Han är generös och begåvad ledare som besitter stor fotbollskunskap. Jag ser fram emot framtida samarbeten med Swansea i allmänhet och Jenkins i synnerhet”, säger Kindberg.

Graham Potter har tränat Östersund sedan 2011 och ledde i fjol laget bland annat till Europa Leagues gruppspel.

2–0-segern hemma mot Häcken den 26 maj blev Potters sista match som tränare i Östersund. Han kommer att tackas av vid en ceremoni i sommar, uppger klubben.

"Prio ett"

Vem som kommer ta över efter Potters över sju år långa sejour vid Östersundsrodret är ännu inte klart.

- Just nu jobbas det febrilt för att hitta en ersättare, säger klubbens pressansvarige Patrick Sjöö till TT.

ANNONS

När den allsvenska tabellsexan har sin första träning efter sommaruppehållet på onsdag nästa vecka så är det utan Potter vid sidlinjen.

- Om det står ett klart tränarteam redan då, det låter jag vara osagt. Nu är det prio ett att lösa det för klubben, säger Sjöö.

TT

Fakta: Graham Potter

Född: 20 maj 1975 (43 år).

Yrke: Fotbollstränare.

Spelarkarriär: Birmingham 1992–93, Wycombe 1993 (lån), Stoke 1993–96, Southampton 1996–97, West Bromwich 1997–2000, Northampton 1997–98 (lån), Reading 1999 (lån), York 2000–03, Boston 2003–04, Shrewsbury 2003 (lån), Macclesfield 2004–05.

Tränarkarriär: Östersund 2011–18, Swansea 2018–.

Fakta: Swansea City

Fullständigt klubbnamn: Swansea City Association Football Club.

Smeknamn: "The Swans".

Grundades: 1912.

Hemmaplan: Liberty Stadium (rymmer 21088 åskådare).

Ägare: Jason Levien och Steve Kaplan, USA (majoritetsägare med 68 procent).

Ordförande: Huw Jenkins.

Främsta rival: Cardiff City.

Säsonger i Premier League: Sju (2011-2018).

Kända nuvarande spelare: Lukasz Fabianski, Wilfried Bony, Jordan Ayew, André Ayew, Leroy Fer, Martin Olsson, Kristoffer Nordfeldt.

ANNONS