Andreas Engqvist, till höger, blev tvåmålsskytt mot Mora.
Andreas Engqvist, till höger, blev tvåmålsskytt mot Mora.

Powerplaymål för Djurgården i storseger

Näst sämst i fjol – sämst i början av den här säsongen. Men kanske är Djurgården på väg att få ordning på sitt spel i numerärt överläge.

ANNONS
|

Den här säsongen har börjat bra för Stockholmslaget som slåss i toppen av SHL.

Men spelet i numerärt överläge har, precis som i fjol, varit ett sorgebarn. Inför mötet med Mora på Hovet hade laget bara gjort ett enda mål i spelformen på 17 försök och var med 5,88 i utdelningsprocent klart sämst i SHL.

Nu förbättrades statistiken – tack vare Andreas Engqvist som gjort lagets båda mål i numerärt överläge den här säsongen.

Djurgården fick utdelning på ett av tre powerplay, en effektivitet på 33 procent. Ett lag ska ligga på runt 20 procent för att det ska anses vara bra.

ANNONS

Snacket tynger

Engqvist var nöjd. Han tror att mycket av problemen i numerärt överläge har att göra med att det blivit en snackis.

- När det blir lite snack kring det så är det lätt att det blir lite övertänk. I dag hade vi bra tryck på kassen precis som det ska vara. Vi har jobbat mycket med det på senaste tiden, vi är ju inte själva nöjda, sade den 29-årige forwarden som nu är uppe i sex fullträffar i sin återkomst till Djurgården efter sju utlandssäsonger.

Engqvists ledningsmål efter 8.21 gav också Djurgården den skjuts som laget behövde.

Mora hade startat optimistiskt och tryckt tillbaka topplaget.

Efter 1–0 lyfte Djurgården.

Avgjorde i andra

När Engqvist sköt sitt andra mål för kvällen i början av tredje perioden betydde det 5–0-ledning. Djurgården avgjorde matchen med tre mål i andra perioden och tog sjätte segern på nio matcher efter förlusten mot serieledande Färjestad i torsdags.

Två av målen kom från ovana målskyttar. Henrik Eriksson, som inte gjorde ett enda mål förra säsongen, gjorde sitt tredje (!) för säsongen när han styrde in 2–0 och backen Alexander Falk gjorde sitt första mål sedan säsongen 2014–15 när han klappade in 3–0.

ANNONS

Målvakten Joacim Eriksson tog 18 skott och höll sin första nolla för nya klubben.

Nykomlingen Mora förlorade sin andra raka match, båda på bortaplan, och har hemska 1–10 i dem. Laget har inte alls fått till bortaspelet och har sex raka förluster. Förlusten mot Djurgården innebar att laget halkade under kvalstrecket.

- Alla kan ju läsa vad som står på tavlan och man är inte jättenöjd med dagens prestation. Tyvärr gav vi upp helt och hållet och det är inte acceptabelt, sade tränaren Mattias Karlin.

TT
ANNONS