Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Publiksiffran mot Slovakien ser ut att bli den lägsta sedan Friends blev nationalarena för herrlandslaget 2012. Arkivbild.

Publiken sviker landslaget på Friends

En tisdagskväll i oktober, en landskamp utan tävlingsnerv och Slovakien som motståndare – då sviker åskådarna blågult. Det lutar åt den lägsta publiksiffran för landslaget sedan Friends arena stod klar för sex år sedan.

En bit över 10 000 biljetter är sålda och ökar inte intresset rejält i sista stund väntar ett nytt bottenrekord för en landskamp på nationalarenan. Den hittills lägsta publiksiffran – 15 421 – noterades mot Estland 2014.

På måndagens presskonferens fick förbundskaptenen Janne Andersson och Andreas Granqvist frågan om det är ett alternativ att sprida landskamper till städer utanför Solna.

- Vi är ju vanliga fotbollsmänniskor och vi vet inte riktigt vad som står i avtalen och liknande. Jag vet inte vad som gäller, egentligen, sade Andersson.

Ser fördel med Friends

Han bollade över frågan till presschefen Staffan Stjernholm som i sin tur spelade vidare till evenemangsavdelningen på fotbollsförbundet.

Men Andersson vågade sig på en personlig åsikt.

- Å ena sidan är det här (Friends arena) vår hemmaplan. Vi trivs väldigt bra här och vi trivs väldigt bra i Stockholm. Det finns ett intresse i sig att spela här. Det är många som inte spelar här ofta och det finns en investering i det.

- Intressemässigt är det klart roligare att spela på en mindre arena om det är lite mindre folk som tittar. Det blir ett annat tryck.

Sen avspark irriterar

Andreas Granqvist:

- Självklart vill vi spela på en arena där det är mycket folk. En träningsmatch mot Slovakien efter en tävlingsmatch (Ryssland i Nations League i torsdags) är sånt som spelar in. Jag är mer irriterad på matchtiden, men det är inte vi som bestämmer den. Hade vi spelat klockan sju i stället hade vi antagligen haft ett antal tusen personer till.

Varpå Janne Andersson skämtsamt fyllde i:

- Vi får spela på Alevallen nästa gång.

Alevallen var Anderssons hemmaplan som spelare och tränare i Alets IK i Halmstad.