Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Publiken bar Georgia Hall till seger i British Open.

Publikens kelgris vann British Open

Den stora publiken fick som den ville. Hemmahoppet Georgia Hall vann British Open – hennes första stora seger. Längre bak i fältet tog sig Madelene Sagström förbi Pernilla Lindberg och blev bästa svenska.

Avslutningen på Royal Lytham St Annes följde manus till punkt och pricka.

Kampen om titeln blev en duell mellan spelarna i ledarbollen: Pornanong Phatlum, Thailand, och publikens kelgris Georgia Hall, England.

Duon turades om att briljera och gjorde tillsammans elva birdies. Överraskningen Phatlum, nummer 97 på världsrankningen, var i ledningen efter både rond två och tre och behöll greppet fram till det 13:e hålet.

Där gick Hall, som slutade delad trea förra året, upp jämsides och resten blev en dramatisk väntan på knockoutslaget. Det kom på det 16:e hålet. Hall missade utslaget men slog ett bra inspel och rullade i en birdie från cirka fem meter.

Då orkade inte Phatlum längre. Det blev en dubbelbogey efter bunkerbesök på det 17:e hålet och Hall gick ut på sista hålet i tre slags ledning. Den förvaltade den 22-åriga engelskan via sitt livs skönaste bogey – och klockan 18.40 lokal tid bröt det stora jublet ut.

- Det är så härligt att ha ett sånt stöd. Det var en fantastisk dag och som tur var lyckades jag spela bra. Jag var mer nervös i går än i dag. Det kändes faktiskt inte särskilt mycket förrän på 18:e hålet, säger Hall.

"Suck och stön"

Söndagen var den varmaste speldagen men de två kvarvarande svenskorna var inte särskilt heta.

Bäst klarade sig Madelene Sagström som trots en ömmande axel gick avslutningsronden ett slag under banans par, för fyra under par totalt.

Därmed blev 25-åringen bästa svenska, eftersom Pernilla Lindberg tappade fyra slag under slutrundan och landade på ett under par.

- Jag hade lite ont när jag slog drivern så det var lite suck och stön på tee, men jag är ändå nöjd med hur jag hanterade det. Man vill alltid ha mer men det var ändå helt okej, säger hon.

Ingen drömstart

Sagström slutade på delad 17:e plats i US Open och till slut på delad 20:e plats i British Open. Det innebär att hon har gjort årets två bästa resultat i majortävlingar.

- Jag gillar det här. Jag gillar när det är svårt, när man får tänka till och när det handlar om att våga, säger hon.

Lindberg inledde med fyra över par på fem hål. Sedan hände inte så mycket mer. Hon gjorde birdie på hål 8 och 9 men tappade ett slag på 14 och avslutade med en bogey efter ett bunkerbesök på det 18:e hålet.

- Det var en för dålig start. Jag är nöjd över att jag stoppade blödningen och bara fortsatte. Det bra spelet är inte långt borta så det är bara att nöta på, säger hon.