Joel Lundqvist tar sikte mot ännu en titel i CHL-finalen mot München.
Joel Lundqvist tar sikte mot ännu en titel i CHL-finalen mot München.

Publikfest när Frölunda jagar trippel

ANNONS

Det är fjärde gången på fem år som Frölunda spelar CHL-final när München väntar på tisdagen.

Turneringen möts fortfarande av skepsis i stora delar av Sverige, men för Frölunda har CHL alltid varit prioriterat och när det är finaldags har supportrarna också tänt till.

Frölunda har spelat sina CHL-matcher i Frölundaborg, men årets final avgörs i Scandinavium och de 12044 biljetterna tog slut på några timmar.

- Det är kul att det har blivit det gensvaret på en final, tycker kapten Lundqvist.

ANNONS

Länge sedan sist

Frölunda har inte spelat en avgörande titelmatch i Scandinavium sedan laget säkrade SM-guldet 2005 i finalserien mot Färjestad. SM-guldet 2016 vanns ju på bortaplan i Skellefteå.

- Det är svårslaget att få en titelmatch på hemmaplan, fullt hus och att få spela för en Europatitel. Det är en häftig match och många spelar hela karriärer utan att få uppleva sådant. Så jag hoppas på en härlig kväll, säger den 36-årige forwarden som har vunnit tre VM-guld, lika många SM-guld och nu kan nå samma antal CHL-titlar.

"Stolta"

TT: Varför har ni lyckats så bra genom åren?

- Vi är oerhört stolta över det facit vi har, det är en tuff turnering. Det är mer medialt i Sverige som man kämpar, att det grinas åt alla håll och kanter. Men är man ute i Europa så är det en stor turnering och vi har tagit den på fullt allvar under alla år, säger Joel Lundqvist.

ANNONS

München är första tyska lag att nå finalen och det andra icke-nordiska laget efter Sparta Prag.

- Vi behöver göra en jättebra match, vi måste prestera i topp av vad vi kan göra, vinna både fem mot fem och "special teams" (numerärt över- och underläge). Vi möter ett jättebra lag, rutinerat, erfaret, storvuxet och välcoachat, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

TT

Fakta: Alla CHL-finaler

2018: Växjö–JYP Jyväskylä 0–2.

2017: Frölunda–Sparta Prag 4–3 efter förlängning.

2016: Kärpät–Frölunda 1–2.

2015: Luleå–Frölunda 4–2.

ANNONS